Prvi put tri zemlje iz AFC-a u drugom krugu

Prvi put u povijesti Svjetskih nogometnih prvenstava tri zemlje iz Azijske nogometne federacije (AFC) izborile su plasman u drugi krug Svjetskog prvenstva, piše hrt.hr.

Plasman u osminu finala izborili su Japan, Južna Koreja, te Australija koja se natječe pod okriljem AFC-a od 2006. godine, a do tada je bila u Oceaniji.

Korak do osmine finala bili su i Saudijska Arabija, te Iran, a jedina azijska reprezentacija koja u Katru nije bila konkurentna bio je domaćin.

Japan je šokirao nogometni svijet pobjedama protiv Njemačke i Španjolske izborivši prvo mjesto u skupini E. Južna Koreja je srušila Portugal i remizirala s Urugvajem, što joj je bilo dovoljno za drugo mjesto u skupini H. Australija je pak u ključnom susretu za prolaz u skupini D pobijedila Dansku.

– Dostižemo globalni standard i naš maksimalni kapacitet iz azijskog nogometa. Kad smo primili gol, nastavili smo dalje. Moramo biti uporni, čvrsti do kraja i uhvatiti svoj trenutak, rekao je japanski izbornik Hajime Moriyasu.

Najbolji plasman od azijskih ekipa na nekom od SP-a ostvarila je Južna Koreja osvojivši četvrto mjesto 2002. godine, dok je Sjeverna Koreja stigla do četvrtfinala 1966.

Ovo je prvo SP da su tri azijske ekipe prošle prvi krug. Do sada su dva puta po dvije reprezentacije išle dalje.

Prije 20 godina Japan i Južna Koreja su na SP-a kojeg su zajednički organizirali prošli u osminu finala. Za Japan je to bio krajnji domet, dok Južna Koreja na koncu bila četvrta.

Iste su ekipe izborile osminu finala i 2010. u Južnoj Africi. I Japan i Južna Koreja tada su ispali u osmini finala.

Afričke nacije samo su tri puta ušle u četvrtfinale: Kamerun (1990), Senegal (2002) i Gana (2010). Niti jedna nije pobijedila.

Godine 1938. Kuba je postala prva reprezentacija iz zone CONCACAF koja je ušla u četvrtfinale. Meksiko je ušao u četvrtfinale 1970. i 1986. SAD je ušao u četvrtfinale 2002., ali je izgubio od Njemačke. Na inauguracijskom turniru, SAD je postao polufinalist izgubivši od Argentine sa 1-6.

Dodajmo kako niti jedna neeuropska ili nejužnoamerička reprezentacija nije uspjela ući u polufinale, a kamoli u finale. Dok su se nacije s ova dva kontinenta izmjenjivale kao pobjednici SP-a između 1930. i 2002., u protekla četiri izdanja Europljani su jasno dominirali. Italija 2006., Španjolska 2010., Njemačka 2014. i Francuska 2018. uspjele su postati svjetski prvaci. Štoviše, sudionici u tri od zadnja četiri finala bili su iz Europe.

U prošlosti su domaćini svjetskih prvenstava uglavnom bile europske zemalje (11 izdanja) i zemlje Južne Amerike (5 izdanja). Sjeverna i Srednja Amerika (CONCACAF) organizirali su četiri SP-a, a Katar je tek treća azijska zemlja koja je bila domaćin turnira nakon što su Japan i Južna Koreja zajedno bili domaćini turnira 2002. Afrika ima jedno domaćinstvo, 2010. turnir je ugostila Južna Afrika.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?