Dokumentarni film: Hoće li ”Gornji horizonti” dolinu Neretve pretvoriti u pustinju?

Još je 2011. godine poznati sociolog, novinar i publicist, Stočanin prof. Enes Ratkušić ukazivao da je ”Bregava presušila”, te da ”sada čekamo zemljotrese”!

”I ranije je bilo suša, čak i većih od ovogodišnje, ali ja se kao ni drugi ne sjećamo da je rijeka prestala teći kroz sami grad Stolac”, pisao je pokojni Ratkušić u rujnu 2011. godine.

On je ove dramatične događaje dovodio u vezu sa ”Gornjim horizontima”, ”sumanutim projektom koji, najprostije rečeno, zbog malo više struje, podrazumijeva prevođenje voda iz sliva rijeke Neretve u sliv Trebišnjice”.

Zaštitnici prirode, stanovnici i brojni znanstvenici zabrinuti su da bi realizacija energetskog projekta ”Gornjim horizonti” dolinu Neretve i njene pritoke Bunu, Bregavu i Bunicu, prirodni rezervat Hutovo blato i ušće Neretve na jugu mogla pretvoriti u pustinju.

S druge strane, vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska predstavljaju ga kao ispunjenje energetskog sna iz prošlog stoljeća i ističu ekonomsku dobit.

„Gornji horizonti ne ugrožavaju deltu Neretve. Dapače, projekt koji je označen kao kontroverzan u zimskim vremenima i kišnim razdobljima kad rijeka nabuja štiti dolinu Neretve od poplava, a u ljetnom periodu u režimu malih voda pojačavaju se dotoci vode u pritoke Neretve što za posljedicu ima dovoljne količine slatke vode u delti“, pojašnjavao je svojevremeno dr. Petar Milanović, profesor emeritus Građevinskog fakulteta u Beogradu, jedan od autora projekta Gornji Horizonti i ekspert za pitanja hidrogeologije, koji je većinu svog radnog vijeka posvetio proučavanju hidrogeologije krša u Hercegovini.

Podsjetimo, Gornji Horizonti su planirani sredinom prošlog stoljeća za vrijeme nekadašnje zajedničke države u okviru sarajevskog poduzeća Energoinvest, a posljednjih su godina postali prvorazredno političko pitanje u BiH ali i u Hrvatskoj poglavito na jugu u Dubrovčko-neretvanskoj županiji.

Određene političke stranke proglašavale su ga projektom opasnih namjera koji će isušiti Hutovo blato, rijeke Bregavu, Bunu i Bunicu a dolinu Neretve pretvoriti u slanu pustinju, jer će se zbog slabog dotoka vode more ulijevati u Neretvu.

U trećem dijelu serijala AJ Kodex autori serijala istražuju što će izgradnja tri nove velike hidroelektrane u okviru projekta ”Gornji horizonti” značiti za stanovnike, endemski biljni i životinjski svijet juga Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Pogledajte dokumentarac:

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?