Hoće li nova koalicija moći izabrati izvršnu vlast u F BiH, ukoliko Osmorka ne bude imala 11 izaslanika u Bošnjačkom klubu federalnog Doma naroda?

Hoće li koalicija HDZ BiH i osam bošnjačkih stranaka moći izabrati novu izvršnu vlast u Federaciji BiH ukoliko “Osmorka” ne bude imala 11 izaslanika u Bošnjačkom klubu Federalnog doma naroda, o čemu će odlučiti žrijeb Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Čelnici nove koalicije, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković izričiti su u tvrdnji da hoće, jer imaju većinu u oba doma Parlamenta F BiH- Zastupničkom i Domu naroda, piše Hrvatski Medijski Servis.

Analiziraju li se pažljivo izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik Cristian Schmidt 2. listopada ove godine nije teško zaključiti da su Čović, Nikšić i Konaković u pravu. Naime, za izbor predsjednika i dva potpredsjednika F BiH, koji imenuju federalnog premijera i Vladu potrebno je osigurati podršku 11 od 23 izaslanika u svakom od tri nacionalna kluba Doma naroda Parlamenta FBiH. HDZ BiH ima sigurnih 13 ruku u Hrvatskom klubu, a Osmorka sa HDZ BiH i SNSD-om najmanje 11 u Srpskom klubu. No može se dogoditi da žrijeb odluči da Osmorka ostane na 10, a SDA ima 12, dakle većinu u Bošnjačkom klubu. U tom slučaju Osmorka ne bi mogla predložiti kandidata za bošnjačkog (do)predsjednika F BiH. Tu mogućnost imala bi SDA, koja već sada ima 11 izaslanika u bošnjačkom klubu Parlamenta FBiH. HDZ BiH bi imao više nego potrebnih 11 ruku za predlog predsjednika FBiH, a u koaliciji s Osmorkom i SNSD-om imali bi više nego potrebnih 11 izaslanika za prijedlog drugog, srpskog, dopredsjednika FBiH.

Ova lista, međutim, ne bi dobila potrebnu podršku većine zastupnika niti u Zastupničkom niti u Domu naroda, jer bi 59, od 98 zastupnika nove vladajuće većine u Zastupničkom domu i 46, od 80, u Domu naroda glasovala protiv, kako bi spriječili da za dopredsjednika F BiH bude izabran kandidat SDA, stranke koju nova koalicija ne želi u vlasti, piše HMS. U tom slučaju, nakon isteka 30 dana išlo bi se u drugi krug u kojem je, prema nametnutim Schmidtovim odlukama dovoljno da izaslanicima Osmorke u Bošnjačkom klubu koji za svog kandidata nisu osigurali podršku 11 izaslanika, u prvom krugu, sada bi bila dovoljna podrška 7 izaslanika. Osmorka bi tako s podrškom 7 izaslanika u Bošnjakom klubu mogla predložiti kandidata za dopredsjednika FBiH, zajedno s HDZ BiH, koji će imati najmanje 13 izaslanika u Hrvatskom klubu, a nova koalicija ima većinu i u Srpskom klubu. S obzirom da koalicija Osmorke i HDZ BiH ima većinu u oba doma Parlamenta FBiH njihov prijedlog za predsjednika i dva potpredsjednika bio bi prihvaćen, čime bi čelnici FBiH bili izabrani. Nakon davanja svečane prisege oni bi imenovali novog premijera i Vladu FBiH.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?