Bećirović: Dodik nije pozvan u Tiranu, ni on ni Vučić neće odlučivati u ime BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović odgovorio je na, kako kaže, neutemeljene stavove predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o usklađivanju stavova s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem vezano za učešće Bosne i Hercegovine na summitu EU-Zapadni Balkan 6. prosinca u Tirani.

Tim povodom član Predsjedništva BiH Bećirović je, kako je priopćeno iz njegova ureda, istaknuo sljedeće:

„Bosna i Hercegovina je nezavisna, suverena država i punopravna članica Ujedinjenih nacija. Predstavnici nižih administrativno-teritorijalnih jedinica u državi Bosni i Hercegovini nemaju nikakve ovlasti u vođenju vanjske politike države Bosne i Hercegovine.”

Dodao je da susjedne države ne mogu niti će ikada moći odlučivati o vanjskoj politici države Bosne i Hercegovine. O tome odlučuju nadležni organi države Bosne i Hercegovine.

“Neutemeljeni stavovi i neovlašteno miješanje Milorada Dodika u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti nemaju nikakvu pravnu snagu. Bilo kakvo usuglašavanje stavova između predsjednika bh. entiteta RS i predsjednika Srbije nema nikakav odraz na odluku države Bosne i Hercegovine”, dodao je.

Rekao je da Dodik i bh. entitet RS nisu ni pozvani da u bilo kakvom formatu sudjeluju na ovom summitu, tako da je besmisleno uopće spominjati stavove entiteta u kontekstu učešća na summitu u Tirani.

“Predsjedništvo BiH je donijelo odluku, kojom je prihvatilo poziv za učešće na summitu EU-Zapadni Balkan, te se usuglasilo u vezi s tim tko treba predstavljati Bosnu i Hercegovinu“, stoji u izjavi bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Dodik: Zajednički stav s Vučićem o odlasku na summit u Tirani

Podsjetimo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će u ponedjeljak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uskladiti zajednički stav o učešću na summitu lidera EU i zemalja zapadnog Balkana koji će biti održan u utorak, 6. prosinca u Tirani.

Dodik je rekao da je stav predsjednika Srbije o odlasku na summit u Tirani veoma jasan, ali da treba imati u vidu i realne okolnosti, dakle činjenicu da je to summit EU i Zapadnog Balkana i da je Srbija najznačajnija zemlja regije.

– Vjerojatno ni EU neće gledati na to bez ikakvih pokušaja da osigura prisustvo predsjednika Vučića, ali ono što je važno jeste da ćemo sutra tijekom dana iskristalizirati i donijeti zajednički stav o tome, hoće li ili ne ići – rekao je Dodik za Tanjug.

Dodik je naveo da će, ukoliko predsjednik Srbije ne bude išao na ovaj skup, onda i prisustvo Republike Srpske u Tirani biti upitno.

– Kod nas u BiH su složene procedure u vezi s tim. Zna se da BiH ima tročlano Predsjedništvo i ako jedan član ne može, onda ide drugi i to može predstavljati problem, ali sve ćemo to usuglasiti s predsjednikom Vučićem – rekao je Dodik.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?