Sud potvrdio Čaleti 35 godina zatvora za ubojstvo djevojke u Ukrajini

Visoki kazneni sud (VKS) potvrdio je prvostupanjsku presudu splitskog Županijskog suda kojom je Branimir Čaleta osuđen na 35 godina zatvora zbog ubojstva svoje djevojke koju je nasmrt pretukao u hostelu u Ukrajini jer je zatrudnjela s drugim muškarcem, piše hrt.hr.

VKS sud je, ne navodeći identitet optuženika, priopćio da je potvrdio prvostupanjsku presudu nakon što je odbio žalbe stranaka u postupku.  

Dodaje da je Branimiru Čaleti u kaznu uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se nalazi od srpnja 2019. te da mu je izrečena i sigurnosna mjera obaveznog psihosocijalnog tretmana u zatvoru.

VKS je podsjetio da je Čaleta proglašen krivim zbog teškog ubojstva žene s kojom je bio u intimnoj vezi i za koju je znao da je u osmom mjesecu trudnoće iz veze s drugim muškarcem.

Sud je precizirao da je žrtva ubijena u hostelskoj sobi 2013. nakon što ju je Čaleta desetak puta snažno udario tupotvrdim predmetom po licu.

Djevojka je preminula od zadobivenih osobito teških ozljeda opasnih po život, kao i nerođeno dijete koje je nosila, dodao je sud.

VKS smatra da izrečena kazna dugotrajnog zatvora u svemu odgovara težini počinjenog kaznenog djela, okolnostima počinjenja djela te ličnosti optuženika.

Prizivni sud je naglasio da je cijenjen i način počinjenja djela koji graniči sa surovošću te iskazana bešćutnost budući da je Čaleta nakon ubojstva bacio žrtvin mobitel i sakrio plahte s kreveta, a žrtvino golo tijelo umotao u plahtu i spremio ga ispod kreveta.

VKS je olakotnim cijenio Čaletinu dosadašnju neosuđivanost te priznanje djela što je dovelo do bržeg okončanja postupka.

– Ovako odmjerena kazna nužna je i pravedna da bi se njome iskazao odgovarajući prijekor društva prema počiniteljima takvih izuzetno teških kaznenih djela. Istovremeno će se kaznom u potrebnoj mjeri utjecati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog postupka i upozoriti druge građane da se klone sličnih ponašanja, priopćio je VKS.

Protiv drugostupanjske presude Visokog kaznenog suda dopuštena je žalba o kojoj u trećem stupnju također odlučuje Vrhovni sud.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?