Donosimo sadržaj sporazuma HDZ-a, Osmorke i SNSD-a

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik objavio je na svom Twitter nalogu sporazum kojeg su danas, uz njega, potpisali lideri HDZ BiH, i Osmorke Dragan Čović i Nermin Nikšić, o uspostavi vlasti na razini BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Sporazum obuhvaća šest područja i to: Europske integracije, Brzo usvajanje proračuna, Mjere i aktivnosti za ekonomski rast i razvoj te uspostavljanje mehanizma za brzu prohodnost i odobrenje investicijskih projekata, Izborni zakon i demokratizacija izbornog procesa, Reforma pravosuđa i Reforma sigurnosno-obavještajnog sustava.

1. Europske integracije

Potpisnici ovog sporazuma izražavaju opredjeljenje za punopravno članstvo BiH u EU. Obavezali su se da će poduzimati zakonodavne, reformske i druge potrebne aktivnosti u cilju ispunjavanja uvjeta za pridruživanje Uniji, poštujući pritom ustavnu strukturu i nadležnosti BiH, entiteta te konstitutivnost naroda i ustavne mehanizme odlučivanja i njihove zaštite.

Aktivno će raditi na kapacitiranju nadležnih institucija BiH kako bi značajnije pristupile EU fondovima. Potpisnici će usko surađivati sa EU i u tome tražiti i težiti kompromisima i prevladavanju spornih političkih pitanja.

2. Brzo usvajanje proračuna

Potpisnici sporazuma su se usuglasili da će pristupiti svim potrebnim radnjama kako bi što prije usvojili proračun.

3. Mjere i aktivnosti za ekonomski rast i razvoj te uspostavljanje mehanizma za brzu prohodnost i odobrenje investicijskih projekata

Ovaj dio sporazuma sastoji se iz šest točaka. Između ostalog, u ovom dijelu se navodi kako se stranke iz ovog sporazuma obvezuju na transparentno informiranje o investicijama.

4. Izborno zakonodavstvo i demokratizacija izbornog procesa

Potpisnici sporazuma dogovorili su se da hitno provedu, a najkasnije u roku od šest mjeseci od uspostave vlasti na svim razinama, ograničene promjene Ustava BiH i usvoje izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u skladu s odlukom Ustavnog suda i presudama Europskog suda za ljudska prava. Ova mjera uključuje reformu koja će štititi kolektivna prava i individualna prava suglasno Ustavu BiH i odluci Ustavnog suda BiH, te u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava (Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i domovi naroda).

Također dogovoreno je uspostavljanje pune ustavnosti i integriteta izbornog procesa.

5. Reforma pravosuđa

– Potpisnici ovog sporazuma opredijeljeni su izvršiti cjelovitu reformu pravosuđa, vodeći se ustavnim nadležnostima BiH, entiteta i županija, preporukama Europske komisije, europskim standardnima, dosadašnjim iskustvima i dobrim europskim praksama, čvrsto opredijeljeni za efikasnu borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

6. Reforma sigurnosno-obavještajnog sustava

– Potpisnici ovog sporazuma opredijeljeni su izvršiti reformu sigurnosno- obavještajnog sustava u cilju njegove potpune depolitizacije i profesionalizacije, kako bi se u cjelosti onemogućila zloporaba tog sustava u političke ili neke druge svrhe – navodi se u sporazumu.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?