Lajčak: Vučić pokazao “spremnost da donosi teške odluke u interesu mira”

Srbija je spremna prihvatiti koncept europskog plana i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom, izjavio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon sastanka s izaslanicima Sjedinjenih Država i EU-a, što je potvrdio i dužnosnik EU-a Miroslav Lajčak, piše hrt.hr.

Posebni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine, slovački diplomat Miroslav Lajčak, potvrdio je da je Vučić u razgovoru “pokazao odgovoran pristup” i “spremnost da donosi teške odluke u interesu mira i europske perspektive Srbije”.

Diplomatska petorka, u kojoj su, uz Lajčaka, i izaslanik SAD-a Gabriel Escobar, te predstavnici Francuske Emmanuel Bonne, Njemačke Jens Plötner i po prvi put jedan talijanski izaslanik Francesco Tallo, sastala se s Vučićem poslije razgovora održanih ranije danas s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Prištini.

Europsko-američki diplomatski kvintet je, prema medijskim izvješćima nakon sastanka, očekivao od premijera Kosova “bolje razumijevanje” za europski prijedlog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

– Nadam se da ćemo doći do punog razumijevanja i korisnog potencijala ovog prijedloga. Nastavit ćemo raditi na tome, rekao je ranije danas Lajčak novinarima u Prištini.

Uslijedio je razgovor u Beogradu nakon kojeg je Vučić novinarima rekao da je pokazao “svu brigu i rezerviranost” o “jednom važnom pitanju”, ali nije precizrao o čemu je riječ inzistirajući da je o tome ne može govoriti jer plan nije javan.

Radio Slobodna Europa (RFE) objavio je, pozivajući se na plan EU-a u koji je ranije imao uvid, da taj dokument ima jednak pristup stranama i predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

U dokumentu se, navodi RFE, eksplicitno ne spominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima na čemu inzistira Kosovo.

Međutim, u dokumentu se spominje podrška koju bi obje strane uzajamno trebale prožiti jedna drugoj u procesu eurointegracija, dok se od Srbije se traži da ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Sugovornici su se danas u Beogradu, kako je rekao Vučić, suglasili da “zamrznuti konflikt nije rješenje”.

On je ponovio da Zajednica srpskih općina na Kosovu mora biti hitno formirana i da je to preduvjet da se predstavnici Srba vrate u kosovske institucije koje su napustili koncem prošle godine u jeku napetosti u vezi s preregistracijom tablica izdanih u Srbiji za kosovske gradove na kojima Priština želi oznake Republike Kosovo (RKS).

I Lajčakova ocjena tog sastanka je da je puna primjena dogovora o Zajednici općina sa srpskom većinom, po briselskom sporazumu iz 2013. godine, ključna za stabilnost.

Lajčak je istaknuo uvjerenje EU-a, SAD-a, Francuske, Njemačke i Italije da je europski plan za Kosovo, poznat i kao plan Macron-Scholz, o kojem su razgovarali sa Vučićem, “najbolji način za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i za europsku integraciju regije”.

– Naš rad bit će nastavljen bez odgađanja, poručio je Lajčak.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?