Milanović: “Orban je došao na Tuđmanov sprovod. To je gesta, to se pamti”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je prigodom posjete hrvatskoj školi (HOŠIG) u Budimpešti, govoreći o hrvatsko-mađarskim odnosima, da je mađarski premijer Viktor Orban bio gotovo jedini koji se “udostojio” doći na pogreb prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, piše dnevnik.ba.

“Viktor Orban bio je jedan od dvoje ljudi koji se udostojio i odvažio doći na sprovod predsjednika Tuđmana. Nije došao nitko, što je bio prilično ružan potez prema Hrvatskoj. On je bio hrvatski predsjednik i vodio našu zemlju”, rekao je Milanović u HOŠIG-u, Hrvatskom vrtiću, osnovnoj školi, gimnaziji i đačkom domu.

“Orban je tada 1999. u svom prvom mandatu bio (na sprovodu) i to je gesta, to se pamti”, dodao je Milanović, koji se u petak navečer u Budimpešti sastao s mađarskim premijerom. Podsjetio je da je Mađarska Hrvatskoj pomagala kad joj je bilo teško, misleći na devedesete godine.

Milanović boravi u dvodnevnom posjetu Mađarskoj, a kasnije u subotu sudjelovat će u Vesprimu na svečanosti otvaranja Europske prijestolnice kulture.

“Svatko ima svoju kuću”

U govoru okupljenima – predstavnicima Hrvata u Mađarskoj, učenicima i djelatnicima – kazao je da su Hrvatska i Mađarska dvije suverene države, svatko ima “svoju kuću” i “mi u njihovu kuću ne ulazimo i ne provjeravamo kakva jest statika, gledamo onako kako se gleda druga suverena država”.

“Nametanje sile ne funkcionira”, dodao je. Milanović je jučer na konferenciji za novinare nakon sastanka s mađarskom predsjednicom Katalin Novak oštro kritizirao odnos Europske unije prema Mađarskoj jer Budimpešti uvjetuje sredstva iz fondova poštovanjem vladavine prava. 

HOŠIG u Budimpešti je odgojno-obrazovna ustanova i kulturno središte hrvatske zajednice u Mađarskoj koja će ove godine obilježiti 30 godina samostalnog djelovanja, a temeljna joj je zadaća očuvanje hrvatskog jezika i kulture u Mađarskoj.

Milanović je mladima poručio da “čuvaju i njeguju odnos” u kojem su svjesni svog hrvatskog identiteta i vole Mađarsku, zemlju u kojoj žive. Po podacima Hrvatske državne samouprave, u Mađarskoj živi oko 50 tisuća Hrvata.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?