DF-ova ministrica ‘zamolila’ sve zaposlenike da koriste isključivo bosanski jezik

Dženana Čišija (DF), ministrica financija u Vladi Zeničko-dobojske županije, na adrese svih zaposlenika Ministarstva poslala je mail u kojem od zaposlenika traži da svi akti koji se koriste u tom Ministarstvu budu napisani na bosanskom jeziku, piše Večernji list BiH.

– Zamolila bih sve zaposlenike Ministarstva financija da sve dopise, od danas, pišu na bosanskom jeziku! – stoji u tekstu maila . Naravno, pravo je ministrice Čišije tražiti da akti Ministarstva, osobito oni na koje stavlja svoj potpis, budu pisani na jednom od službenih jezika u BiH, kojim se služi, u njezinu slučaju bosanskom, ali je isto tako pravo službenika koristiti se svojim materinskim jezikom, jednim od službenih jezika u BiH, a to su i hrvatski i srpski.

Gube identitet

To im pravo jamče međunarodne konvencije u ljudskim pravima i slobodama, kao Ustav BiH, a potvrđuje ga odluka Ustavnog suda BiH iz 2016. Prema njima, jezik i pismo dio su identiteta svakog pojedinca i naroda te ga imaju pravo koristiti slobodno, među ostalim, i u tijelima vlasti. Samim time, svako pitanje koje zadire u ovu oblast evidentno predstavlja pitanje od vitalnog interesa za svaki konstitutivni narod. S tim u vezi, Ustavni sud BiH u svojoj presudi iz svibnja 2016., prije svega, naglašava da, iako Ustav BiH nije eksplicitno regulirao pitanje upotrebe službenih jezika u BiH, Preambula Ustava kojom se propisuje načelo konstitutivnosti naroda sadrži niz pojedinačnih kolektivnih prava konstitutivnih naroda, kao i građana BiH. Među ostalim, i jezik, kao jedno od obilježja konstitutivnog naroda koje čini njegov identitet.

– To ustavno pravo proizlazi iz poštivanja načela ljudskog dostojanstva iz prve rečenice Preambule Ustava BiH. Bilo bi iluzorno govoriti o poštovanju ljudskog dostojanstva iz prve rečenice Preambule Ustava BiH ako se ne bi poštovala volja konstitutivnih naroda i ostalih da slobodno upotrebljavaju svoj jezik – navedeno je u odluci Ustavnog suda BiH iz 2016.

Traženje i problemi

A ona za DF-ovu ministricu, jednako kao ni Ustav BiH i međunarodne konvencije o ljudskim pravima i slobodama, očito ne znači ništa. Vlastitom odlukom da službeni akti moraju biti pisani isključivo na bosanskom jeziku zaposlenicima Ministarstva financija Vlade Zeničko-dobojske županije koji nisu Bošnjaci zabranila je slobodnu upotrebu svoga jeziku u tijelima javne uprave u kojima rade. U pitanju je 15-ak zaposlenika Ministarstva financija koji su po nalogu ministrice Dženane Čišije “zamoljeni” da pišu na bosanskom jeziku. I to od ministrice čija se politička opcija – DF predstavlja građanskom i nikako ne bi trebala praviti razliku među građanima, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?