Katolik Biden najavio nastavak borbe za pobačaje

Američki predsjednik Joe Biden danas je izjavio da bitka za abortus nije gotova.

To se događa točno 50 godina nakon glasovite presude Vrhovnog suda kojom je zajamčen pristup pobačaju širom Sjedinjenih Američkih Država, ali je srušena u lipnju prošle godine.

– Trebali smo danas slaviti pedesetu godišnjicu Roe protiv Wadea, sudske odluke koja je desetljećima jamčila pravo na pobačaj na cijelom teritoriju SAD-a – napisao je demokratski predsjednik u objavi na Twitteru.

– Umjesto toga, republikanski lideri „MAGA“ – pristaše programa bivšeg predsjednika Donalda Trumpa „Učinimo Ameriku ponovo velikom“ ili „Make America Great Again“ zaratili su protiv prava žena da same odlučuju o svom zdravlju. Uvijek sam se borio i borit ću se za reproduktivna prava žena – rekao je Biden.

Najviši američki sud u lipnju prošle godine je ukinuo tu presudu ocijenivši da Ustav ne jamči pravo na namjerni prekid trudnoće.

Tako je Vrhovni sud, u koji je Donald Trump imenovao konzervativne suce, omogućio dvadesetak država u kojima su republikanci na vlasti da zabrane ili znatno ograniče pristup pobačaju.

I Biden koji tvrdi da je katolik, danas je mislio slaviti pravo na pobačaj i najavio borbu za pobačaj. Ironično, zar ne?

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?