Preko luke Ploče iz Dubaija krijumčarili cigarete

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu u ponedjeljak je podigao optužnicu protiv šestoro krijumčara cigareta koje sumnjiči da su hrvatski proračun oštetili za 3,22 milijuna eura, a proračun EU-a za još 80.000 eura utajom carine.

Osim za nedozvoljeno trgovanje cigaretama iz Dubaija te utaju poreza ili carine u sastavu zločinačke organizacije tužiteljstvo skupinu koja je radila od ožujka 2021. do siječnja prošle godine tereti i za davanje mita, piše pogled.ba.

Istragom je utvrđeno da su se cigarete prevozile iz Dubaija u Hrvatsku, a zatim su se ilegalno prevozile u druge države članice Unije preko luke Ploče, bez podvrgavanja propisanom carinskom postupku prijave cigareta te su prodavane na ilegalnom tržištu.

Podmitili prikrivenog istražitelja

Također je utvrđeno da su krijumčarene cigarete, nakon što su u kontejnerima dopremljene iz Dubaija u luku Ploče, kamionom prevezene u skladište u Zagrebu, koje su unajmila dvojica okrivljenika.

Kako bi službena carinska postupanja bila obavljena bez pregleda kontejnera, okrivljenici su prikrivenom istražitelju kao carinskom službeniku platili ukupno 90.000 eura, izvijestio je ured europskog tužitelja.

Okrivljenicima se stavlja na teret da su organizirali pomorski prijevoz ukupno sedam kontejnera s najmanje 90 tona odnosno 5.798,400 kutija krijumčarenih cigareta iz Dubaija.

Tri od tih kontejnera s najmanje 35 tona krijumčarenih cigareta nezakonito su preveli u Hrvatsku te da su ih potom prevezli kamionom u Sloveniju, Mađarsku, Slovačku, Poljsku i druge države članice Unije radi prodaje na ilegalnom tržištu.

Spriječena znatno veća šteta

Time su ostvarili nepripadnu materijalnu korist u iznosu od najmanje 2,7 milijuna eura. Procijenjena šteta za javne financije iznosi oko 3,3 milijuna eura, od čega se 3,22 milijuna eura odnosi na proračun RH, a preostalih 80.000 eura na proračun EU po osnovi utaje carine.

Budući da krijumčarenje četiriju kontejnera cigareta nije ostvareno, jer su ih zaplijenili carinski i policijski službenici, spriječen je daljnji nastanak štete za javne financije.

Da ova kriminalna aktivnost nije otkrivena i prekinuta, ukupna nanesena šteta bila bi veća za 9,6 milijuna eura od čega se više od 9,3 milijuna eura odnosi na proračun Republike Hrvatske, a oko 183.000 eura na proračun Unije, navode u priopćenju.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?