Dodik: Građanska struktura je opasnija od ultranacionalista iz SDA, Igor Stojanović je antisrpski nastrojen

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik za RTRS je komentirao političke procese u BiH. Kazao je da SDA nije jedina stranka s kojom se može praviti vlast u BiH te da je ta stranka godinama odbijala zahtjeve HDZ-a i tako ignorirala želje Hrvata.

“Pošto je poznato da mi dijelimo određene političke poglede s HDZ-om, dobro je da se držimo zajedno s HDZ-om u pogledu predstavljanja na razini BiH. Otišli smo u Mostar i bili smo u Banjoj Luci i dogovorili da ćemo to zajedno donositi. Onda su se pojavile neke Šestorke, Osmorke, ne znam ni ja dokle će to doći. Neke ljude znam. Konakovića tek upoznajem. Veoma je loše za Osmorku i BiH ono što se spominje, da bi Lagumdžija i Arnaut mogli biti veleposlanici”, mišljenja je Dodik.

Istakao je da je njegov zadatak da RS ima dobru reprezentaciju i da je jedini zadatak njegove stranke osigurati deblokadu projekata.

“Buk Bijela, plinovod, aerodrom, imovina, to su sve neprikosnovena pitanja Republike Srpske. U onom dijelu gdje se pojavljuje BiH jeste davanje suglasnosti za plinovod i aerodrom. Što se tiče Buk Bijele oni nemaju nikakvu nadležnost. Ustavni sud izmišlja teme. Samo pokušavaju zgrabiti i BiH i imovinu”, rekao je lider SNSD-a tgostujući na RTRS-u.

Kazao je kako je 2013. godine postignut dogovor kojim 50 lokacija perspektivne vojne imovine pripada BiH, a da sve ostalo pripada entitetima.

“Tek su se onda pojavile koncepcije koje sve osporavaju. To nije ni slučajno jer se 1998. godine vodila debata na koji način će se voditi privatizacija kapitala. Neće se dogoditi da se na razini BiH donese zakon o imovini koji kaže da su šume vlasništvo BiH. Ne, šume na prostoru Republike Srpske pripadaju Republici Srpskoj. Sve što je na prostoru RS ne pripada BiH i neće nikada pripadati BiH. Ako je ovo mjera moje promjene, vi zaključite mijenjam li se ha ili ne mijenjam”, poručio je Dodik.

Smatra da nema razloga da se mijenja te da i dalje tvrdi da BiH “nema nadležnosti” zbog čega su neki ljuti, a komentirao je i prijedlog Igora Stojanovića (SDP) za potpredsjednika Federacije BiH.

“Njihov zahtjev je da budu predstavljeni ovdje u Banjoj Luci, a tamo imaju Srbina koji ispunjava njihove zahtjeve koji je više antisrpski nastrojen nego što bi se očekivalo. U tom pogledu apsolutno to nije sreća. Ta jedna građaniska struktura kod Bošnjaka je opasnija nego ove ultranacionalne stranke kao što je SDA”, kazao je Stojanović.

Podsjetimo Igor Stojanović je dopredsjednik SDP BiH, koja je, kao članica Šestorke, u koaliciji s Dodikovim SNSD-om.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?