Optužnica protiv petero pripadnika pokreta “Građana Reicha”

Glavno državno tužiteljstvo u Karlsruheu podiglo je optužnicu protiv petero pripadnika pokreta “Građani Reicha” zbog pripremanja terorističkih napada i pokušaja otmice ministra zdravstva Karla Lauterbacha 2022. godine, piše hrt.hr.

Optužene se tereti da su se najkasnije u siječnju 2022. udružili u terorističku organizaciju, s ciljem izvršenja napada na objekte u Njemačkoj i širenja straha i izazivanja stanja koje bi nalikovalo građanskom ratu, stoji u optužnici Glavnog državnog tužiteljstva.

U sklopu akcija koje su trebale izazvati nemir i stanje slično građanskom ratu, optuženi su planirali i otmicu ministra zdravlja Karla Lauterbacha, koji je ujedno i simbol politike njemačke vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa.

U planove su bili uključeni i napadi na važne infrastrukturne projekte kako bi se prekinula opskrba strujom, što bi izazvalo paniku među građanima.

Optuženi su u svojim planovima računali i s mogućim ljudskim žrtvama.

U pozadini tih djela stoji ideologija pripadnika pokreta tzv. Građana Reicha, koji ne priznaju postojanje SR Njemačke i njezinih institucija, nego tzv. Njemačkog Reicha u formi prije Prvog svjetskog rata.

Cilj te skupine je rušenje demokratskog poretka SR Njemačke i ponovno uspostavljanje autoritativnog režima po uzoru na Njemačko carstvo.

Optuženo je pet njemačkih državljana, četiri muškarca i jedna žena, koji su uhićeni tijekom prošle godine na različitim lokacijama u Njemačkoj.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?