Federacija BiH dobila najveći proračun u povijesti, evo koliko iznosi

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je večeras Prijedlog federalnog proračuna za 2023. godinu na sjednici u Sarajevu.

Za Prijedlog proračuna glasovala su 82 zastupnika, dok je jedan bio suzdržan. Nitko nije glasovao protiv.

Da bi proračun postao operativan, trebaju ga u istom tekstu odobriti oba doma Federalnog parlamenta.

Sjednica Doma naroda sazvana je za sutra.

Budući da je Zastupnički dom danas odobrio i 50 amandmana uz Prijedlog proračuna, eventualna istovjetna sutrašnja odluka Doma naroda značila bi da proračun može stupiti na snagu odmah po objavljivanju u Službenim novinama.

Dom naroda može potencijalno postupiti drugačije eventualnim usvajanjem i vlastitih, drugačijih amandmana, a to bi otvorilo proceduru usuglašavanja teksta jer mora biti jednobrazan da bi stupio na snagu. 

Usvojenih 50 amandmana danas u Zastupničkom domu predložili su blok stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH i stranke Osmorke.

Federalna vlada je predložila da proračun za 2023. godinu ukupno iznosi nešto više od 6,7 mlijardi KM, za 1,1 milijardi KM više od prošlogodišnjeg proračuna.

Tako predložen najvažniji financijski akt Federacije BiH je realan i održiv, prema obrazloženju zastupnicima federalne ministrice financija Jelke Milićević, dok je premijer FBiH Fadil Novalić, prije izjašnjavanja Zastupničkog doma kazao da je stvarni ekonomski rast u FBiH, a ne virtualni, rezultirao i rastom proračuna.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?