Kako biste se osjećali da ste osuđeni za silovanje i ubojstvo i nevini provedete u zatvoru 20 godina? Ovom čovjeku se upravo to dogodilo

Provedete više od 20 godina u zatvoru jer ste navodno ubojica i onda vas oslobode jer je napokon dokazano da uopće niste bili na mjestu zločina. Kako biste se u tom trenutku osjećali?

Jedan Havajac upravo je to doživio. Albert ‘Ian‘ Schweitzer, koji sada ima 51 godinu, osuđen je 2000. godine za ubojstvo 23-godišnje turistice iz Virginije, Dane Ireland, na Badnjak 1991. godine. Dobio je 130 godina zatvora, ali je uvijek tvrdio da je nevin. U utorak je sudac Peter Kubota presudio da Schweitzera treba “odmah osloboditi”.

Uslijedio je pjesak u sudnici na Velikom otoku, gdje je uznik prebačen na saslušanje iz zatvora u Arizoni. Schweitzer je nakon toga za AP rekao kako je pravosudni sustav “manjkav”, napominjući da je on samo jedan od mnogih zatvorenih za zločine koje nisu počinili, piše slobodnadalmacija.hr.

Dana Ireland bila je pronađena jedva živa u grmlju pokraj staze u Puni, zabačenom dijelu havajskog Velikog otoka. Bila je silovana i pretučena, a kasnije će umrijeti u bolnici. Oštećeni bicikl koji je vozila pronađen je nekoliko kilometara dalje; izgledao je kao da je na njega naletjelo vozilo.

Ubojstvo plavokose i plavooke turistice iz Virginije privuklo je veliku pozornost u SAD-u i godinama je ostalo neriješeno pa je policija bila pod snažnim pritiskom da pronađe ubojicu. “Kad god imate bijelu, žensku žrtvu ona dobije puno više pozornosti od obojenih ljudi i lokalaca sa Havaja”, rekao je Kenneth Lawson iz Hawaii Innocence Projecta, organizacije koja se bavi dokazivanjem nevinosti krivo osuđenih.

“Roditelji žrtve su, razumljivo, bili sve bjesniji. Stvorio se ogroman pritisak da se ovaj slučaj riješi. A kada se to dogodi, prave se greške. Neke namjerne, a neke nenamjerne”, dodao je.

Obitelj žrtve zasad još nije komentirala Schweitzerovo oslobađanje.

“DNK dokazi prethodno predočeni u ovom slučaju pripadaju nepoznatom muškarcu, a niti jednom od trojice osuđenih. K tome, nova analiza pokazala je da Schweitzerov automobil VW Buba nije ostavio tragove guma ni na jednom od mjesta gdje su pronađeni Dana Ireland odnosno njezin bicikl. Forenzičar je zaključio da ozljeda na njezinoj lijevoj dojci nije trag od ugriza, kao što se prije vjerovalo”, navodi se u peticiji koju su aktivisti dostavili sudu uoči novog suđenja.

“Na današnjem novom suđenju porota neće osuditi gospodina Schweitzera za seksualni napad i ubojstvo gospođice Ireland”, navodi se dalje u njoj. “Štoviše, tužitelj vjerojatno po ovom ne bi ni optužio gospodina Schweitzera za ovaj zločin.”

A Ian Schweitzer je zapravo posljednji od trojice muškaraca s Havaja osuđenih za silovanje i smrt djevojke koji je još bio u zatvoru.

Vjerojatnost da su sva tri osuđena muškarca sudjelovala u seksualnom napadu, a da pritom nijedan nije ostavio baš nikakav biološki trag “prilično je nemoguća”, stoji u peticiji koja se poziva na nedostatak dokaza utvrđen današnjim, naprednijim forenzičkim testiranjem.

“Kroz posljednje tri godine razmjenjivali smo informacije i preispitivali forenzičke dokaze. Bez obzira na ishod ovog ovog postupka, ostajemo predani identificiranju nepoznatog muškarca i traženju pravde za Danu Ireland i njezinu ‘ohanu‘”, rekao je havajski okružni tužitelj koristeći tamošnju riječ za ‘obitelj‘.

Velik dio pozadine ovog slučaja detaljno je opisan u dokumentu priloženom uz peticiju, u kojem se navode činjenice koje su iznijeli odvjetnici obrane i tužitelji.

LAŽNI SVJEDOK

Godine 1994. policija je utvrdila ono za što je vjerovala da je veliki napredak. Jedan im je muškarac, suočan s optužbom za sudjelovanje u krijumčarenju kokaina, rekao da je njegov polubrat, Frank Pauline Jr., svjedočio napadu na Ireland. Policija je potom razgovarala s ovim, koji je bio na početku odsluženja 10-godišnju kaznu za nepovezani seksualni napad i krađu.

On im je rekao da su braća Ian i Shawn Schweitzer napali i ubili Ireland. No, ispitan o tome najmanje sedam puta, svaki put dao bi nedosljedne iskaze, koji su se međusobno pobijali, e da bi na kraju inkriminirao i samog sebe, navodi se u dokumentu priloženom uz peticiju.

Unatoč nedostatku dokaza koji ih povezuju s ubojstvom, protiv braće Schweitzer i samog Paulinea optužnica je podignuta 1997. godine. U jednom je trenutku čak bila odbačena, jer su sva trojica bili isključeni kao “izvor” sperme pronađene u žrtvi. No, ponovno su optuženi nakon što je jedan doušnik rekao da mu je Ian Schweitzer u zatvoru priznao da je Pauline silovao i ubio Ireland. Pauline je kasnije rekao da je policiji ponudio pojedinosti o ubojstvu djevojke kako bi  polubratu isposlovao odbacivanje optužbi za krijumčarenje droge.

Shawn Schweitzer sklopio je pogodbu da se izjasni krivim za ubojstvo iz nehata i otmicu u zamjenu za se otprilike godinu dana već odslužene zatvorske kazne i pet godina uvjetne, nakon što je vidio da su porote osudile Paulinea i njegova brata 2000. godine.

Shawn Schweitzer, Ianov brat, kasnije će priznati krivnju jer njegovi “roditelji nisu htjeli riskirati gubitak još jednog sina i poticali su Shawna da učini sve što treba da se vrati kući i ne doživi istu sudbinu kao njegov brat. Shawn kaže da i dalje osjeća ogromnu krivnju jer je pristao da se  izjasni krivim za zločin koji nije počinio, pritom lažno inkriminirajući svog brata”, stoji u dokumentu. Poligrafski test prošlog studenog pokazao je da je govorio istinu kada je poricao ikakvu umiješanost u ubojstvo.

Paulinea je pak u zatvoru u Novom Meksiku ubio drugi zatvorenik 2015. godine.

Oslobođeni Ian Schweitzer za AP je izrazio svoje oduševljenje povratkom na Havaje i slobodu. “Zrak je dobar”, rekao je. “Voda je dobra.”

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?