Splitski kardiokirurg optužen da je primio 3,5 milijuna kuna mita. Ne smatra se krivim

SPLITSKI kardiokirurg Cristijan Bulat danas se na prvom ročištu splitskog Županijskog suda izjasnio kako se ne smatra krivim po USKOK-ovoj optužnici da je za liječenje ukupno primio mito veće od 3.5 milijuna bivših kuna, u što spada i 3000 eura za operaciju nakon koje je pacijent umro.

Iz USKOK-a terete 54-godišnjeg Bulata da je od Ljubice Adžaip primio 3000 eura kako bi joj operacijom spasio supruga Ivicu koji je krajem listopada 2018. bio zaprimljen na liječenje u KBC Split, gdje mu je indicirana žurna kardiokirurška operacija, piše pogled.ba.

Optužuju ga da je tek dan nakon što je primio novac oboljelom Ivici Adžaipu napravio koronarografiju te potom i obavio operaciju, no unatoč tomu pacijent je umro. Okrivljen je da je ukupno primio više od 3.5 milijuna kuna mita, zbog čega tužiteljstvo traži da mu se oduzme taj iznos.

Bulatov branitelj, splitski odvjetnik Vinko Ljubičić, na ročištu je ustvrdio kako će tijekom postupka dokazati da od trenutka kada je pacijent Adžaip bio smješten na Zavod za kardiokirurgiju KBC-a nije bilo nijednog medicinskog propusta. Pritom je najavio kako će predložiti konkretne dokaze o tome da se tu ne radi o primanju mita.

Suđenje će se nastaviti krajem ožujka, kada će ukupno biti pozvano devet svjedoka, uglavnom članova pacijentove i liječnikove obitelji. Kardiolog Bulat uz tu optužnicu ima još jednu koju je podiglo splitsko Općinsko državno odvjetništvo, i to za nesavjesno liječenje Ivice Adžaipa od 22. listopada do 18. studenog 2018. godine.

Tada je taj pacijent zbog plućne hipertenzije, popuštanja srca i aneurizme uzlazne aorte bio zaprimljen u splitski KBC, gdje je utvrđeno da ga kardiokirurg treba pregledati i operirati. Preuzeo ga je Bulat koji je, piše u optužnici, protivno pravilima struke i svjestan da je pacijentov život ugrožen, odgađao pregled i operativni zahvat.

“Kada je stanje pacijenta postalo vrlo kritično, optuženi je naložio njegovo prebacivanje na Zavod za kardiokirurgiju, gdje je operiran 15. studenog, ali nažalost je umro”, ističu u USKOK-u.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?