Žena u Engleskoj tri godine ležala mrtva u stanu, socijalne službe potpuno zakazale

Duševno bolesna žena otkrivena je u “mumificiranom stanju, gotovo kao kostur” nakon što je ležala mrtva više od tri godine u svom stanu, tvrdi njena obitelj, javio je BBC. 

Lauru Winham, (38,) su napustili svi i ostavili je da umre u samoći. Tu prvenstveno odgovornost snosi NHS-a (državna zdravstvena služba Britanije) i socijalne službe, a tijelo je pronašao njen brat u svibnju 2021. godine, tvrde advokati.

Pretpostavlja se da je umrla u studenom 2017. godine nakon što je prethodnih godina dva puta upućena na socijalnu zaštitu. Vijeće okruga Surrey priopćilo je da je to “zaista tragičan slučaj” i da će dati informacije za predstojeću istragu o smrti.

Winham, koja je bolovala od šizofrenije, živjela je u socijalnom smještaju u Wokingu, Surrey, i otuđila se od svoje obitelji.

Godine 2014. upućena je odjelu za oporavak mentalnog zdravlja Woking Community i njenom liječniku opće prakse, navodeći da izgleda da ima “neliječene probleme mentalnog zdravlja”, rekla je njena obitelj. Njeno stanje nije praćeno.

Nakon što su posjetili Winham u listopadu 2017. godine, vjerojatno posljednji put kada ju je itko vidio živu, policijski službenici Surreya prijavili su vijeću okruga Surrey da je bila “u lošem, zanemarenom stanju, imala je malo hrane i izgledala je da ne zna kako pristupiti lokalnim uslugama za pomoć”.

Ubrzo nakon ove posjete, oznake na kalendaru Winham su prestale. Jedan od posljednjih unosa je glasio: “Treba mi pomoć”.

Njena sestra Nicky rekla je da usprkos “znacima upozorenja” o njenom pogoršanju mentalnog zdravlja, “izgleda da su svi zažmirili i zaboravili na nju”.

Dodala je da su svi koji su bili u kontaktu sa Laurom i koji su imali dužnost prema njoj u nekoj fazi jednostavno odbacili odgovornost sa sebe i zaboravili je.

– Bila je napuštena od zdravstvenog sistema i ostavljena da umre. Prosto je srceparajuće pomisliti na to kako je živjela u posljednjih nekoliko godina, nesposobna da zatraži pomoć, bez ikoga tko bi bio tu uz nju – kazala je njena sestra.

Glasnogovornik vijeća okruga Surrey rekao je da je to “zaista tragičan slučaj”, pozivajući da se svaki aspekt tog složenog slučaja istraži i “mi smo posvećeni potpunom učešću u tom procesu”.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?