Značajna mjesta u politici ponovo dobivaju Lagumdžija, Helez i Avdović, evo podsjetnika na njihov lik i djelo

Puzajuće formiranje vlasti na svim razinama u Bosni i Hercegovini obilježilo je i ovo postizborno vrijeme.

Rezultati ovih izbora donijeli su nešto drugačije sastave različitih razina vlasti i pri tom izbacile neka nova, ali i u fokus vratili i neka stara lica.

Zlatko Lagumdžija, Zukan Helez i javnosti možda nešto manje poznat Erol Avdović neka su stara lica koja su u političkoj povijesti bila na različite načine usmjerena na politička prava Hrvata u Bosni i Hercegovini. No, nikako u dobrom svjetlu.

Lagumdžija: Politički otac Željka Komšića

Novi saziv vlasti na državnoj razini vratio je u fokus bivšeg predsjednika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžiju. Njega je prije nekoliko dana bošnjački član predsjedništva Denis Bećirović, inače i njegov nekadašnji stranački kolega predložio za mjesto veleposlanika Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim narodima.

No, politolog Marko Lucović u izjavi za Radio Posušje podsjeća na njegovo političku povijest apostrofirajući njegovu ulogu u famoznoj platformi, ali i činjenici da je Lagumdžija politički otac Željku Komšiću. „Riječ je o osobi koja je dugo godina na političkoj sceni. On u zadnje vrijeme nije bio u poziciji govoriti nešto posebno štetno na račun hrvatske politike u Bosni i Hercegovini. No, vratimo se na 2010. godinu i famoznu platformu i podsjetimo na njegovu ulogu u njoj i činjenicu da je bio jedan od kreatora sve te politike protiv Hrvata. Vratimo se nazad u 2006. godinu i podsjetimo da je upravo Lagumdžija bio taj koji je stvorio političku osobu Komšića koji će već tada, a onda i kasnije, čak četiri puta uzurpirati mjesto hrvatskog člana predsjedništva“, podsjetio je Lucović na političku povijest Zlatka Lagumdžije iz pozicije Hrvata u Bosni Hercegovini. U tom kontekstu, Lucović je podsjetio da je upravo Lagumdžija u to isto vrijeme bio i onaj tko je najviše surađivao s antihrvatskom politikom koja je tada dominirala i u Republici Hrvatskoj. „Bilo je to vrijeme kada je predsjednik u Hrvatskoj bio Mesić, a ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Svi su oni imali i još uvijek imaju te antihrvatske stavove prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini“, kazao je Lucović. Upravo zato, smatra Lucović se postavlja pitanje može li takva osoba biti dobar ambasador i kako će on predstavljati Bosnu i Hercegovinu u tako bitnom tijelu kao što su Ujedinjeni narodi. „Mislim da Zlatko Lagumdžija neće moći nešto znatno utjecati. Mislim da su svjetski čelnici upoznati o kakvoj se osobi radi“, smatra Lucović.

Helez: Sinonim za obespravljivanje pripadnika HVO-a

Vraća se i Zukan Helez. I to kao novi ministar obrane u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Zašto je riječ o možda najvećem mrzitelju Hrvata u Bosni i Hercegovini podsjeća Lucović. „Osoba koja je bila dio platformačke vlade. Kao tadašnji ministar branitelja znamo koliko je oštetio branitelje iz Hrvatskog vijeća obrane ukidajući im različite stečene naknade i statuse. Radio je to nazivajući ih barabama iz zapadne Hercegovine. Bez ikakvog utemeljenja, problematizirao je dvojna državljanstva Hrvata koji kao uživaju neka povlaštena prava. On je bio taj koji si je dopustio poručiti Hrvatima da su nebitni u izgradnji Bosne i Hercegovine i nebitni u obrani Bosne i Hercegovine. Dobro je poznat po ratnohuškačkim izjavama, kao što je ona o prebrojavanju oružja. Poznajemo ga kao onoga tko dolazi iz Bugojna i koji je štitio zločine na tom području koji se vežu za Cikotića i Mlaću, poznajemo ga onoga koji je negirao postojanje logora na tom području, samim time i zločina koji su se tu događali…“, podsjetio je Lucović.

Avdović: Novinarstvo u službi huškanja

Nešto manje poznat široj javnosti, ali i s jednakim političkim usmjerenjem prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini kao i Helez je Erol Avdović. On također u novom sazivu vlasti dobiva značajno mjesto, i to mjesto veleposlanika Bosne i Hercegovine u Belgiji. „Erol Avdović je dugogodišnji novinar Aljaazere, dopisnik iz New Yorka. Radio je u drugim europskim medijima. I cijelo njegovo novinarsko djelovanje bilo je usmjereno protiv pozicije Hrvata u Bosni i Hercegovini. Od njega se ogradio i njegov dugogodišnji kolega Ivo Puljić nazivajući ga lašcem i samopromotorom. Kada ga tako opisuje osoba s kojom je dugo surađivao, mislim da to o Avdoviću dovoljno govori. Riječ je o osobi koja sa svojim mrziteljskim natpisima nastoji podići nacionalne tenzije, a onda se krije iza onih lažnih tzv. građanskih ideja. Veliki dio njegova rada obilježen je ponižavanjem hrvatskog nacionalnog bića u Bosni i Hercegovini i političke opcije koja nas zastupa“, istaknuo je Lucović.

Važno je da fokus bude na pitanjima kvalitete života u BiH

Lucović je komentirao da se bez obzira na ove spomenute političke osobe, ipak nazire lagani pomak kada govorimo o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. „Nećemo biti potpuno crni i kazat ćemo da imamo najbrže formiranu vlast na državnoj razini do sada, koju su uspjeli formirati HDZ BiH, SNSD i Osmorka. Ako izuzmemo ova tri imena, ima stvari koje idu nabolje. Više se govori o nekim promjenama u gospodarskom, ekonomskom i socijalnom području, te reformama u pravosuđu i javnoj upravi koje su prebitne za funkcioniranje Bosne i Hercegovine i za njezin put prema euroatlantskom savezu. Nadamo se da će ostati fokus na ovim pitanjima, a ne na onim koje smo znali nekada čuti od ove trojice“, zaključio je Lucović.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?