Kome smeta naziv “Županija Zapadnohercegovačka”?

Federacija Bosne i Hercegovine sastoji se od deset federalnih jedinica; kantona ili županija. Svaka od tih županija ima svoj ustav kao temeljni pravni akt. Jedna od tih deset županija je Županija Zapadnohercegovačka sa sjedištem u Gradu Širokom Brijegu. Čini ju još Grad Ljubuški te dvije općine – Posušje i Grude, piše Hrvatski Medijski Servis.

No, naziv Županije Zapadnohercegovačke često se u mnogim bh. medijima pogrešno navodi kao “Zapadnohercegovačka županija”.

Na ovu praksu koju uporno ponavljaju pojedini mediji upozorio je na sjednici Skupštine Županije Zapadnohercegovačke Vedran Kožul, predsjednik Kluba hrvatskog naroda u navedenom zakonodavnom tijelu (HDZ BiH).

Kožul je pojasnio da mu nije jasno zbog čega mnogi mediji u BiH krivo navode naziv Županije Zapadnohercegovačke te je podsjetio da je županijskim ustavom u članku 4. definiran službeni naziv ove županije. Tako članak 4. glasi: Službeno ime Županije je: Županija Zapadnohercegovačka.

Kožul je navodio i primjere pojedinih medija koji, unatoč tome što službena priopćenja za javnost Vlade ili Skupštine ŽZH sadrže ispravan naziv “Županija Zapadnohercegovačka”, u svojim tekstovima mijenjaju naziv u “Zapadnohercegovačka županija.”

Naglasio je Kožul i da je u neformalnim razgovorima s pojedinim novinarima dobio informaciju da urednici u nekim medijima izričito od novinara zahtijevaju da se koristi naziv “Zapadnohercegovačka županija” te da u nije jasno zbog čega je to tako.

Na koncu svog obraćanja Skupštini ŽZH, Kožul je pozvao medije da počnu koristiti naziv “Županija Zapadnohercegovačka” kako je i propisno Ustavom ŽZH.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?