Uskok: Pretragom komunikacije Rimac i Žalac prikupljeni milijuni stranica

Uskok je izvijestio da je pretragom digitalne komunikacije u istrazi protiv bivše državne tajnice i nekadašnje kninske gradonačelnice Josipe Rimac te drugih osoba, među kojima je i bivša ministrica Gabrijela Žalac, prikupljeno više od tri milijuna stranica materijala radi analize, piše hrt.hr.

Tužiteljstvo je, navodeći samo inicijale optužene Josipe Rimac, naglasio da su analize više milijuna stranica materijala kao i provođenje izvida i nadalje u tijeku.

Uskok je precizirao da su u kaznenom predmetu protiv Rimac i drugih osoba pretražena 22 mobitela, 68 USB memorijskih uređaja, 23 računala, više DVD i CD medija koji su oduzeti tijekom pretraga domova, drugih prostora i servera u nekoliko ministarstava.

U tužiteljstvu ističu da pojedina izvješća o pretrazi sadržaja u samo jednom mobitelu iznose više od četvrtine milijuna stranica, dok sadržaj drugog mobitela sadrži gotovo milijun stranica.

”Na temelju rezultata, naglašavamo, dosadašnjih izvida, Uskok je u odnosu na kaznena djela i njihove počinitelje za koja su do sada prikupljeni dokazi, koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje, pokrenuo istrage koje su proširivane u više navrata i tijekom kojih je ispitano preko dvije stotine svjedoka, prikupljena je i analizirana opsežna dokumentacija te je provedeno više vještačenja”, stoji u priopćenju.

Podignute tri optužnice protiv 41 osobe

Uskok podsjeća da su po okončanju istraga podignute tri optužnice protiv ukupno 41 osobe, među kojima su i najviši državni dužnosnici, te je do sada doneseno 12 osuđujućih presuda.

Dodaju i da je sav sadržaj, koji je sada predmet javne rasprave i analiza, proizašao upravo iz rada državnog odvjetništva, o čemu je Uskok izvještavao na svojoj mrežnoj stranici.

Josipu Rimac te još osmero okrivljenih Uskok je optužio da su davanjem mita te zlouporabom položaja i ovlasti pogodovali investitorima za izgradnju vjetroelektrana, za što je Rimac od njih dobila više od milijun kuna.

Uz to, Rimac je optužena i za sređivanje prolaza na državnom stručnom ispitu, među ostalim i za brata bivše ministrice EU fondova Gabrijele Žalac.

Europsko tužiteljstvo (EPPO) naknadno je podiglo optužnicu protiv Žalac i zbog sumnje da je, kao ministrica, zajedno s bivšim ravnateljem SAFU-a Tomislavom Petricom te poduzetnikom Markom Jukićem i Mladenom Šimuncem oštetila hrvatski i EU proračun za više od 1,3 milijuna eura nabavom softvera po većoj cijeni od realne.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?