Za ratni zločin protiv civila u Baranji 1992. osuđen na šest godina zatvora

Zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Baranji 1992. Županijski sud u Osijeku u ponedjeljak je nepravomoćno osudio na šest godina zatvora bivšeg pripadnika srpskih paravojnih postrojba 62-godišnjeg Milorada Trivunovića, piše hrt.hr.

Okrivljenik je uhićen u veljači 2022. pri pokušaju ulaska iz Srbije u Hrvatsku i otada je u istražnom zatvoru.

Optužen je da je kazneno djelo ratnog zločina počinio u ožujku 1992., u štabu Teritorijalne obrane Vardarac kao pripadnik tzv. Sekretarijata za unutarnje poslove Baranje.

Trivunovića se teretilo da je skupa s dvojicom pripadnika tzv. Sekretarijata, Goranom Bjelovukom i Zoranom Majstorovićem, došao u štab i kada su vidjeli da je ondje 47-godišnji civil Boris Dudaš, fizički ga napali jer je hrvatske nacionalnosti.

Tužiteljstvo je navelo da su fizički nasrnuli na civila, udarali ga rukama u glavu i prsa prijeteći da će ga ubiti i zaklati.

Pritom ga je sada već pokojni Goran Bjelovuk više puta ubo nožem u vrat i gornji dio prsišta te mu zadao više ubodno-reznih rana i ozljeda opasnih za život, od kojih je Dudaš ubrzo umro.

Sudsko vijeće zaključilo je kako je dokaznim postupkom i iskazima svjedoka nesporno potvrđeno da je Trivunović počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u tada okupiranoj Baranji na način opisan u optužnici te ga osudilo na šestogodišnju zatvorsku kaznu koju smatra primjerenom njegovoj ulozi u tom zločinu.

S obzirom na to da mu je nepravomoćno izrečena zatvorska kazna dulja od pet godina, okrivljeniku je produljen istražni zatvor, koji može trajati do pravomoćnosti presude, a u kaznu mu je uračunano vrijeme proteklo od uhićenja 5. veljače 2022.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?