Amerikanci, Irci, Šveđani i Kanađani bojkotiraju SP u boksu

Boksači iz Švedske i Kanade neće sudjelovati na amaterskom svjetskom boksačkome prvenstvu, pridružujući se bojkotu koji su predvodile Sjedinjene Države i Irska zbog uključivanja ruskih i bjeloruskih sportaša, te problemima s organizatorom, piše hrt.hr.

Muško i žensko prvenstvo organizira Međunarodna boksačka asocijacija (IBA), čiji je predsjednik Rus Umar Kremljev, a ruska energetska kompanija Gazprom najveći je sponzor IBA-e.

To boksačko tijelo dopustilo je boksačima iz Rusije i Bjelorusije da se natječu sa svojim nacionalnim zastavama i himnama, suprotno smjernicama Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) nakon invazije Moskve na Ukrajinu 24. veljače.

Žensko boksačko prvenstvo je u New Delhiju od 15. do 25. ožujka, a muško SP u Taškentu, u Uzbekistanu, u svibnju.

Predsjednik Švedskog boksačkog saveza Per-Axel Sjoholm, osvrćući se na dugogodišnje pritužbe na IBA-u, rekao je u utorak za novinsku agenciju TT da nije bilo “demokracije ili transparentnosti u načinu na koji se ta organizacija vodi”.

– Ne prihvaćamo IBA-ino postupanje, rekao je. Godinama smo radili na promjeni, ali bez uspjeha.Tada su oni sami donijeli odluku da dopuste Rusiji i Bjelorusiji natjecanje, štoviše, pod nacionalnom zastavom.

Predsjednik Kanadskog boksačkog saveza, Ryan O’Shea, rekao je za Canadian Press da se kanadski boksači također neće pridružiti amaterskom svjetskom prvenstvu.

– Pridružili smo se tom pokretu. Imamo značajnu zabrinutost oko rizika s kojim se naš sport suočava i njegove budućnosti unutar olimpijske postave, rekao je O’Shea.

Britansko vladajuće tijelo priopćilo je da britanske boksačice neće sudjelovati na prvenstvu, te razmatraju sudjelovanje u muškom turniru. Sjedinjene Države, Irska i Češka također će izbjegavati oba prvenstva, rekla su njihova upravna tijela.

IBA je upozorila da će provoditi “snažne sankcije protiv onih koji iniciraju i pridruže se bojkotu sudjelovanja”. U prosincu je MOO iznio mogućnost isključenja boksa s Igara u Parizu 2024., optuživši IBA da “nema stvarnog interesa” za sport ili njegove sportaše. Kvalifikacije za Pariz organizira MOO.IBA je bila u sukobu s organizatorima Olimpijskih igara te joj je oduzeto sudjelovanje u Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Boks nije u početnom programu za Igre u Los Angelesu 2028., čekajući reforme koje zahtijeva MOO nakon pritužbi na probleme upravljanja. IBA kaže da MOO nije prepoznao “značajan napredak” koji je napravio i da je raščišćavao “ukaljano nasljeđe” koje je ostavio bivši predsjednik.

Sjedinjene Države, Irska i Češka također će bojkotirati oba prvenstva, rekla su njihova upravna tijela. IBA je upozorila da će provoditi “snažne sankcije protiv onih koji iniciraju i pridruže se bojkotu sudjelovanja”.

U prosincu je MOO iznio mogućnost isključenja boksa s Igara u Parizu 2024., optuživši IBA da “nema stvarnog interesa” za sport ili njegove sportaše. Kvalifikacije za Pariz organizira MOO.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?