Blokada federalne Vlade, SDP-ovci kažu da parlamentarna većina mora mijenjati Ustav ili da će morati reagirati Schmidt

Iako se najavljivalo brzo fromiranje federalne Vlade, čini se  da od toga neće biti ništa jer je SDA preko većine u klubu Bošnjaka uspjela predložiti Refika Lendu za jednog od troje potpredsjednika FBiH, a Lendo kaže da neće podržati Vladu u kojoj neće biti SDA.

On je već propustio sastanak s drugo dvoje potpredsjednika, te u svojim rukama ima mogućnost blokiranja uspostave nove Vlade.  

„Ukoliko Refik Lendo (SDA) odluči da blokira Federaciju Bosne i Hercegovine, istina je da u ovakvom ustavnom i zakonodavnom okviru mi ne možemo dobiti Vladu bez njegovog potpisa“, kazao je delegat Kluba Bošnjaka Doma naroda Federalnog parlamenta Irfan Čengić (SDP).

U skladu s Ustavom, zakonima i poslovnicima vlast se formira tako što Vladu predlažu predsjednik i dva potpredsjednika Federacije BiH, a s obzirom da je SDA imala većinu u klubu Bošnjaka federalnog Doma naroda, oni sada preko Lende mogu blokirati formiranje vlasti bez SDA.

Čengić naglašava da u slučaju ako Lendo odluči blokirati FBiH, mogući su scenariji u kojima će parlamentarna većina sama mijenjati Ustav ili će reagirati visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt te će akteri biti prisiljeni na neke nove političke dogovore.

Napominje da Schmidt nije govorio istinu da je deblokirao izbor Vlade FBiH, što je sada i potvrđeno kao i najavama da će se dogoditi blokada.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?