Moćni hercegovački poduzetnik o aferi: Mi smo žrtve, kako su svi drugi završili vjetroelektrane prije nas? Kome se onda pogodovalo?

Milenko Bašić, poduzetnik iz Posušja (BiH) i vlasnik vjetroelektrane kod Knina, drugooptuženi je u aferi s vjetroelektranama Krš-Pađene i optužnica, na čije se potvrđivanje još čeka, stavlja mu na teret da je zajedno sa svojim direktorom Draganom Stipićem od početka 2017. do sredine 2020. godine podmićivao Josipu Rimac.

USKOK tvrdi da su joj mjesečno davali najmanje 40 tisuća kuna, ili ukupno 1,1 milijun kuna (oko 150 tisuća eura), a ona je zauzvrat koristila svoj politički utjecaj kako bi u različitim državnim institucijama za njihovo poduzeće isposlovala dozvole, rješenja i ugovore potrebne za izgradnju, puštanje u rad, proizvodnju i prodaju električne energije.

U izjavi za Slobodnu Dalmaciju Bašić je potvrdio da je zajedno s Rimac bio i kod tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Cvitana.

– Cvitan, kao i sadašnja šefica DORH-a, upoznati su sa svime. Pisano je i Vladi i tražena je njezina pomoć, kao i drugih institucija, ali nitko nam nikada nije rekao da radimo nešto nezakonito, već “Hrvatske šume” i drugi rade protiv zakona. Zar nas oni ne bi upozorili da smo nešto nezakonito tražili?! – pita se Bašić.

– Zašto “Hrvatske šume” nisu htjele postupiti po ugovoru koji imamo s njima, pitajte njih. Isto tako ih pitajte zašto ih tužimo, zašto su nam sada dužni preko 34 milijuna kuna. Ili zašto nisu htjeli konzumirati ugovor koji imamo i koji je obvezujući? Pitajte ih – isto tako je poručio.

Milenko Bašić dalje ustrajava na svojoj priči i tvrdi da je on zapravo žrtva sustava i njegove birokracije.

– Zar sve nije jasno kao dan ako je firma “C.E.M.P.”, koju smo kupili 2012. godine, prva od svih u Hrvatskoj dobila koncesiju za četiri projekta, i to davne 2003. godine, a završili zadnji od svih 20 vjetroparkova. I ne samo to, već smo završili samo jedan od svoja četiri projekta.

Drugi su završavali prije nas i dozvole iako su krenuli deset godina iza nas. Komu se onda pogodovalo? Pa zar onda cijelom narodu i svima nije jasno o čemu se ovdje zaista radi – poručuje iz Posušja vlasnik kninskoga vjetroparka.

Na naše pitanje što su Rimac i on konkretno tražili od Cvitana i kakav su odgovor od njega dobili, nije želio otkrivati.

– Rekao sam vam dovoljno – uzvratio je Bašić.

Inače, iste večeri kada je RTL objavio intervju s Rimac, oglasili su se iz DORH-a i odbacili tvrdnje da je ona imala sastanak s glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj-Šipek na kojem su razgovarale o vjetroelektranama.

Čitav članak Slobodne Dalmacije pročitajte OVDJE

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?