Određen pritvor dvojcu kod kojeg je pronađeno više od 400 kg droge

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni pritvor 50-godišnjem državljaninu Srbije i 27-godišnjem hrvatskom državljaninu koji su u srijedu uhićeni u Gornjem Orešju na zelinskom području, gdje su u kući skrivali više od 400 kilograma razne droge te oružje, piše hrt.hr.

Obojici je istražni zatvor određen zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, priopćilo je zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo.

Zagrebačka policija ranije je izvijestila da su u kući pored Zeline, koju je koristio prijavljeni dvojac, pronašli 330 kilograma marihuane, 90 kilograma amfetamina, 196.000 komada tableta MDMA-a.

Otkriveno je i 25 litara amfetaminskog ulja, dva kilograma hašiša, kilogram MDMA-a, 76 grama kokaina, 30 litara metanola, 10 litara akumulatorske kiseline, tri kilograma punila i šest digitalnih vaga.

Uz to, pronađen je i kilogram plastičnog eksploziva, tri detonatorske kapisle, strojnica “Ero” s prigušivačem, automatski pištolj i 461 komad streljiva.

Policija je ocijenila kako je riječ o najvećoj zapljeni droge na zagrebačkom području u posljednjih 10 godina te da dvojac nije otprije poznat policiji.

Dodali su kako je droga bila namijenjena daljnjoj distribuciji te nastavlja istragu zbog sumnje da je uhićeni dvojac dio veće kriminalne skupine.

– Želim napomenuti da se radi o iznimnoj značajnoj zapljeni raznovrsne droge ukupne količine oko 435 kilograma koja je bila pakirana u ukupno 1680 paketa i pripremljena za daljnju neovlaštenu prodaju, rekao je Goran Lauš, voditelj Službe kriminaliteta droga PU zagrebačke.

– Razbojništvo, prijevare, teško ozlijeđivanje pa čak i uvlačenje drugih u svijet kriminala apsolutno se ovakvim kvalitetnim kriminalističkim istraživanjima svode na minimum, kazala je Marija Goatti, voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU zagrebačke.

Proizvodnja droge u našoj zemlji raste posljednjih godina. Ovisnika o heroinu sve je manje, ali povećava se broj konzumenata marihuane i sintetičkih droga. Nove, vrlo opasne i sve popularnije droge kod nas, srećom, gotovo i nema.

– Nažalost, to je jedna velika epidemija u Sjevernoj Americi. U SAD-u je prošle godine više od 100.000 ljudi umrlo zbog predoziranja fentanilom. Dakle to je lijek koji se koristi kao opioidni analgetik, lijek protiv bolova koji se nažalost zloupotrebljava i on je 50 puta jači od heroina i 100 puta jači od morfija, rekao je dr.sc.med. psihijatar Ivan Ćelić. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?