Vrhovni sud potvrdio oslobađajuću presudu Todoriću

Vrhovni sud potvrdio je presudu zagrebačkog Županijskog suda u tzv. slučaju Mali Agrokor prema kojoj su bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić i njegovi suradnici oslobođeni optužbe da su oštetili taj koncern za oko 1,25 milijuna eura, piše hrt.hr.

Najviši sud potvrdio je Hini u četvrtak da je u tom slučaju odbilo žalbu Državnog odvjetništva i potvrdio nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Vrhovni sud donio je odluku o pravomoćnosti prvostupanjske presude na sjednici održanoj 25. siječnja ove godine, doznaje se na sudu.

Obrazlažući prvostupanjsku presudu izrečenu početkom listopada 2020., sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Maja Stipić Štampar istaknula je da su svjedoci srušili tezu tužiteljstva kako nisu bile potrebne savjetodavne usluge, nego da su one poslužile isključivo za izvlačenje novca iz Agrokora.

Istaknula je da sve do pokretanja sudskog postupka nitko nije podignuo spornih 1,25 milijuna kuna s računa švicarske tvrtke, dok je izvanredna uprava Agrokora poslije isplatila više od 83 milijuna eura za mnogobrojne savjetnike.

Uz nekadašnjeg predsjednika Uprave Agrokora, Ivicu Todorića, tužiteljstvo je teretilo bivšeg Agrokorova izvršnog direktora financija Antu Huljeva, članicu Uprave Agrokora Pirušku Canjugu i Nicolu De Rossi kao odgovornu osobu u švicarskoj tvrtki za savjetodavne usluge Siggman AG.

– Županijski sud je oslobodio i ovo je sada potvrđeno. Na taj način su potvrđene teze obrane da se radilo o legalnom poslu, a ne o kaznenom djelu, kazao je Anto Nobilo, odvjetnik Piruške Canjuge.

Optuženici od početka nijekali krivnju


Svi optuženici od početka su odbacivali sve što im se stavljalo na teret.

Tužiteljstvo je tvrdilo da su Todorić i Huljev 2013. zlouporabili položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

U optužnici su isticali da se švicarska tvrtka time nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura. De Rossi se teretilo da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, uime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Piruški Canjugi stavljalo se na teret da je sudjelovala kao poticateljica Todorića i De Rossi, a u optužnici se navodilo da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Ivica Todorić još je od studenoga 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna, a Državno odvjetništvo je u tom, glavnom dijelu slučaja Agrokor, optužnicu podignulo u rujnu 2020., no ona još nije potvrđena na sudu.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?