Izabrano novo vodstvo Crvenog križa ŽZH

Redovita sjednica Skupštine Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke održana je u svečanoj dvorani Hotela Bigeste u Ljubuškom, pod predsjedanjem predsjednika Srećka Mikulića.

Nakon izbora radnih tijela Skupštine, radnog predsjedništva, verifikacijskog i kandidacijskog povjerenstva te zapisničara i ovjerovitelja zapisnika, Skupština je raspravljala o izmjenama i dopunama Statuta Crvenog križa kojima se usklađuje broj zastupnika u Skupštini i članova u Predsjedništvu s obzirom na veličinu gradova i općina, kao i omogućavanju da tajnici organizacija Crvenog križa predstavljaju i zastupaju svoje organizacije, priopćeno je iz Crvenog križa ŽZH.

Jednoglasno su usvojene izmjene i dopune Statuta Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke, nakon čega je ponovno jednoglasno usvojena prateća Odluka o načinu i metodologiji provedbe izbora u tijela Crvenog križa, koji akt je sada usklađen s novim izmjenama Statuta.

Razriješen je stari i potvrđen novi II. saziv Skupštine Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke za mandatno razdoblje 2022.-2026., koju inače čini po pet zastupnika iz gradskih, odnosno po četiri zastupnika iz općinskih organizacija, zatim tri zastupnika iz reda istaknutih članova Crvenog križa iz polja zdravstva, socijalne politike i obrazovanja, kao i tri zastupnika koje delegira Konferencija mladih, te jedan zastupnik ispred institucija Civilne zaštite.

Za novog predsjednika Skupštine izabran je Željko Mitar, dugogodišnji član Crvenog križa općine Posušje, dok je zamjenica predsjednika Anita Ćutuk, članica Crvenog križa općine Grude.

Imenovan je novi III. saziv Predsjedništva Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke u sastavu: Viktor Grbavac i Mirko Puljić (CK Ljubuški), Srećko Slišković i Ivica Šaravanja (CK Široki Brijeg), Srećko Mikulić (CK Grude), Branko Leko (CK Posušje), dr. Vinka Đevenica (istaknuta članica), Ivan Mišetić (Konferencija mladih) i dr.sc. Drago Martinović (Uprava civilne zaštite ŽZH).

Skupština je na novi četverogodišnji mandat jednoglasno izabrala Viktora Grbavca iz Ljubuškog za novog-starog predsjednika Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke, a čiji je prvi mandat, iako obilježen prirodnim i drugim nesrećama, ocijenjen iznimno uspješnim.

Predsjednik Grbavac je zahvalio na suradnji lokalnim organizacijama i pohvalio sinergijsko djelovanje strukture Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke, posebno tijekom nesreća poput koronavirusa, požara i potresa te obećao kontinuitet rasta i razvoja ove županijske organizacije.

Skupština je na prijedlog Predsjedništva izabrala novi saziv Nadzornog odbora Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke u sastavu Branimir Galić, Nada Pezer i Ana Slišković, a potom se govorilo o izboru u više razine Crvenog križa u Bosni i Hercegovini.

Za zastupnika u Skupštini i člana Predsjedništva Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovini izabran je Josip Zelenika, tajnik županijske organizacije koji je obećao da će u svom radu ustrajno braniti interese organizacija iz Županije Zapadnohercegovačke.

Za zastupnika u Glavnoj skupštini Društva Crvenog križa Bosne i Hercegovine izabran je dr. sc. Drago Martinović, aktualni potpredsjednik Društva Crvenog križa BiH.

Pod tekućim pitanjima raspravljalo se o načinu i modalitetu pomoći ugroženom stanovništvu Turske i Sirije, koje je nedavno pogodio razorni potres.

Zaključeno je da se dodatno animira građanstvo ove županije za prikupljanje pomoći stradalima te da se pomoć prikuplja u koordinaciji s drugim humanitarnim organizacijama koje djeluju na području Hercegovine, gdje je istaknuta važnost suradnje s Caritasom Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?