Život ispisao najljepši ljubavni roman: Supružnici nakon 60 godina braka preminuli isti dan

Da život piše romane i da su duše ljudi koji su desetljećima  zajedno povezane nevidljivim, a neraskidivim nitima pokazuje i slučaj vremešnih Anke (86) i Nikole (90) Tomić iz Prijedora koji su nakon 60 godina braka skupa i preminuli.

Nakon dugog , teškog ali i sretnog zajedničkog života koji su ispunjavali sloga i ljubav ovaj je bračni par preminuo 16. veljače u Prijedoru u koji su iz Sanice kod Ključa izbjegli u vihoru rata.

Prvo je preminuo Nikola oko 5.30, potom nekoliko sati  kasnije otišla je i njegova Ankica kako ju je od milja zvao.

Ako pitate njihove susjede  u zgradi u Prijedoru oni će vam svi redom reći da ovi starci za života nisu mogli jedno bez drugog i da ih nitko nikad nije vidio odvojeno. Tako je bilo i u Omarskoj i u Ljubiji gdje su također živjeli prethodnih godina.

Na ulici, u ljekarnoj , prodavnici, banci, uvijek su ih viđali skupa, ruku pod ruku.

U posljednje vrijeme zbog godina, bolesti i životne nesreće malo su teže koračali, ali sigurno jedno uz drugo, znajući da nikad nisu sami dok Nikola ima Ankicu i Ankica ima Nikolu.

Prijedorčani znaju Nikolu Tomića kao svjedoka mnogih događaja kojih se izvrsno sjećao, jugonostalgičara koji je sa sjetom pričao o tom vremenu i pokazivao stari novac, slike, dokumente, vojnu knjižicu iz pedeset i neke, sat sa ugraviranim vlakom… Sjećao se vlakova, pruge, a najviše je opet volio  pričati o svojoj Anki, opisujući sve divne dane iz njihovog dugog zajedničkog života, napominjući da su jutro uvijek počinjali uz jednu rakijicu zajedničkom zdravicom.

Nikola Tomić rođen u Vrbljanima kod Ključa 08. kolovoza  daleke 1933. i Anka Knežević rođena u Vidovu Selu kod Drvara brak su sklopili 2. prosinca 1962. godine u Potocima (Drvar) gdje im je tada bilo prebivalište i gdje je Nikola radio u ondašnjim “Željeznicama”.

Život ih je tom istom prugom kasnije sa dva sina odveo u Sanicu kod Ključa. U Ankicinom i Nikolinom vlaku  života bilo je dosta tuge, ratova, nesreće.

Imali su dva sina koje su prije pet godina izgubili u roku od tri mjeseca i poslije toga otac i mati više nikad nisu bili isti.

Ni u tom teškom vremenu tuge i beznađa nisu povisili ton jedno na drugo… I kad je Ankica padala usljed starosti i majčinske tuge, lomila se i gubila volju za životom, on je bio tu da je pridrži iako i sam slijep i nesretan.

Njihovi rijetki potomci ističu da su ponosni na takvu ljubav koja je postala vječna, jer sudbina je htjela da odu zajedno baš kako su i živjeli, uvijek oslonjeni jedno na drugo.

Ankica i Nikola sahranjeni su danas skupa na groblju Pašinac u Prijedoru, pored sina kojeg nikad nisu prežalili.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?