Filipović: Plenkovićevom mudrom politikom ojačana je pozicija Hrvata u BiH, sada ih se percipira kao stabilizacijski faktor

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izvjestio je na današnjoj press konferenciji u Mostaru novinare o razgovoru s ministrom gospodarstva Hrvatske Davorom Filipovićem. Kazao je kako je današnji sastanak jedan u nizu sastanaka s ministrima iz RH unazad godinu dana čiji resori imaju interes ojačati suradnju Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, javlja Hrvatki Medijski Servis.

-Razgovarali smo o energetici, vodama, južnoj interkonekciji, kazao je Čović, zahvalivši se ministru Filipoviću, Vladi Hrvatske i premijeru Plenkoviću na pomoći Hrvatima u BiH u svim područjima pa i u rješavanju političkih izazova koje opterećuju Hrvate u BiH.

-Hrvati u Hrvatskoj i Hrvati u BiH su jedno biće i sasvim je logična suradnja naše dvije države, kazao je hrvatski ministar Filipović.

Dodao je kako je jedan od najvažnijih vanjkopolitičkih prioriteta Vlade Hrvatske položaj Hrvata u BiH kao jednog od tri konstitutivna naroda.

-Mogli ste vidjeti kako je zahvaljujući jednoj mudroj inteligentnoj politici premijera Plenkovića došlo i do promjena Izbornog zakona koji je Hrvatima u BiH ojačao poziciju. Hrvate se u BiH sada percipira kao jedan stabilizacijski faktor kao ključan čimbenik na europskom putu BiH i mi ćemo kao Vlada davati maksimalnu podršku na tom putu, kazao je Filipović.

Potvrdio je kako je s Čovićem razgovarao o energetici odnosno južnoj plinskoj interkonekciji BiH s Hrvatskom.

– Uvjerili ste se kako Hrvatska u ovoj krizi postaje jedno energetsko čvorište južne Europe gdje naš LNG terminal na Krku s 2,9 milijardi kubika povećavamo, udvostručujemo kapacitete. Jačamo i plinovodnu mrežu a sve kako bi bili partner zemljama u okruženju, a naravno i BiH, kazao je Filipović dodajući “mi ćemo i dalje davati punu podršku i gospodinu Čoviću i Hrvatima u BiH”.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?