Latić i Galijašević: “Metode OSA-e bile su usklađene s metodama bošnjačkog AID-a”

Nakon što je imenovan novi ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije Almir Džuvo, završio je osmogodišnji mandat Osmana Mehmedagića Rad ove državne agencije često je bio pod povećalom, a posebno u vrijeme sad već bivšeg ravnatelja.

RTV Herceg Bosne analizirala je zašto je ova agencija iznimno važna političkim strankama, kakav je bio njezin rad u proteklom razdoblju i hoće li se nešto promijeniti izborom novog ravnatelja.

Primarni zadatak OSA-e je prikupljanje i otkrivanje informacija o organiziranom kriminalu i terorizmu te osiguravanje opće sigurnosti kroz zaštitu ustavno-pravnog poretka i teritorijalnog integriteta zemlje. Međutim stručnjaci za sigurnost ističu kako se ta agencija često postavljala kao najveći neprijatelj svega toga, odnosno da je štitila teroriste te organizirani kriminal i korupciju s najviše razine vodeće bošnjačke stranke SDA. Posebno u vrijeme bivšeg ravnatelja Osmana Mehmedagića.

Novinar Nedžad Latić ističe da je izbor šefova ove agencije jedna od najopasnijih politika koja se događa u Sarajevu. Zbog toga ne vjeruje kako će dolaskom Almira Džuve nešto značajnije promijeniti u u njezinom radu, jer je upravo on bio šef u mandatu prije Mehmedagića.

Zbog otkrivanja afera bivšeg šefa OSA-e Latiću i njegovoj obitelji bila je ugrožena sigurnost.

“Prvi pokušaj slanja SDA u oporbu sad već davne 2000. godine imao je vrlo radikalan odgovor, a to je 11. rujna i napad na ‘Blizance’ u New Yorku, navodi Galijašević.

Kazao je kako su Amerikanci nakon toga prepoznali sigurnosnu prijetnju u nekadašnjem bošnjačkom AID-u koji je ubrzo spojen sa Sigurnosno-informativnom službom Herceg-Bosne te Obavještajno-bezbjednosne službe Republike Srpske.

Zaključio je kako je OSA-i potrebna korjenita unutarnja reforma, kako organizacijska, tako i kadrovska. U suprotnom kako kaže možda više neće biti važan alat politike SDA, nego nekih drugih nadolazećih politika.

Pogledajte više u videu u nastavku:

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?