Prekinuta sjednica Zastupničkog doma, za 14:30 sati najavljen početak nove

Prekinuta je treća izvanredna sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta i odmah potom, za danas u 14.30 sati, najavljena nova, četvrta.

U najavljenom dnevnom redu je jedino odluka o izboru predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH za novi postizborni mandat.

Prekid je tražen iz zastupničkih klupa Stranke demokratske akcije (SDA), a kao razlog navođeno da je u sazivanju trećeg zasjedanja prekršen Poslovnik jer svim zastupnicima nije bio dostavljen i potrebni prateći materijal, akt koji ‘sa sva tri potpisa’ svjedoči da Lidija Bradara, Refik Lendo i Igor Stojanović nisu međusobno postigli suglasnost o tome ko će od njih biti novi predsjednik a ko dvoje potpredsjednika FBiH.

Presjedateljica Doma Mirjana Marinković Lepić, tvrdeći da je neosnovan zahtjev SDA o prekidu sjednice i sazivanju nove kad se steknu poslovnički uvjeti, proglasila je pauzu po čijem isteku nešto iza 14 sati je prekinula zasjedanje, a odmah potom, za 14.30 sati najavila novo obrazlažući da je to racionalno rješenje iako ni prethodna sjednica, kako je kazala, nije bila sazvana mimo pravila.

Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH), Refk Lendo (Stranka demokratske akcije) i Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH) imenovani su ranije, na drugoj izvanrednoj sjednici ovog Doma početkom veljače, u novi saziv tročlanog rukovodstva izvršne vlasti Federacije BiH i prema pravilima, imali su mogućnost da međusobno dogovore tko će biti predsjednik a tko dopredsjednici.

Dogovor je izostao, zbog čega je današnje izvanredno zasjedanje Zastupničkog doma najavljeno kao događaj u čijem tijeku treba biti odlučeno o tome većinskom voljom zastupnika, što je mogućnost koju također dozvoljavaju pravila u Federaciji BiH.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?