Muškarac osuđen jer je sramotio susjede: ‘Popio si više nego bi stalo u cisternu’

Supružnici Ivan i Štefica susjedu Luki moraju platiti čak 6260 eura (47.000 kuna) odštete i troškova postupka jer su mu prijetili smrću te ga teško sramotili.

Sve se događalo zadnjih godina u okolici Klanjca u Zagorju, u Lukinu dvorištu i u zgradi suda. Supružnici su već pravomoćno osuđeni za prijetnje te su dobili uvjetne zatvorske kazne.

Tako je Ivan u rujnu oko 11.30 sati “došao do ulaza u dvorište Luke, držeći u rukama vinjak rekao mu: ‘Siđi dolje, glavu ću ti otfikariti ko zmiji‘. Potom ga je psovao i vrijeđao, što je kod istog izazvalo osjećaj straha i bojazni za vlastiti život i sigurnost”.

Vinski prijatelj
Štefica je pak par tjedana kasnije “istrčala iz dvorišta držeći u rukama vile te iste podigla na udaljenosti od pet centimetara od Lukinih očiju, nakon čega mu je rekla: ‘Gubi se, iskopat ću ti oči“. Učinila je to i dvaput poslije, također s vilama u rukama, prijeteći da će ga probosti.

Ivan mu je, osim toga, u više navrata prijetio i na hodniku suda, dok su čekali rasprave u kaznenom postupku. Osim prijetnji, Luka je tada u više navrata bio izložen teškom sramoćenju, čak i u sudnici, pred sutkinjom.

Kad je Luka u sudnici predložio privatnog tužitelja Zlatka za svjedoka, Ivan je izjavio kako je Zlatko „vinski prijatelj Luke“, čime je za “oba privatna tužitelja iznosio činjenične tvrdnje kako su pijanice, koje mogu štetiti njihovoj časti i ugledu, a znajući da su neistinite”.

Potom je ispred sudnice, u sudskom hodniku, pred svima rekao kako je “taj Luka pijanica i laje kao pas, on je pijandura, dolazi u moju kuću i vrijeđa, a posebno vrijeđa moju suprugu”.

Bosanac iz Dubrovnika
“Bio je kod nas i na stolu je bilo pola litre rakije, i nije otišao dok sve nije popio. Treba ga strpati u Vrapče na liječenje od alkohola i na psihijatriju. Bosanac jedan, po kaj je iz Dubrovnika došel tu na naš brijeg i u kupinje”, govorio je Ivan pred sudnicom.

Drugom tužitelju Zlatku u kaznenom postupku, također u hodniku ispred sudnice, rekao je sljedeće: “Kaj si ti zaboravil kako smo te, i koliko puta pijanog iz kuruze i šume vlekli doma, a popil si više nego bi u cisternu stalo“.

“Time je za oba privatna tužitelja pred drugima iznosio činjenične tvrdnje koje mogu štetiti njihovoj časti i ugledu, a znajući da su neistinite, čime je u odnosu na njih počinio kazneno djelo teškog sramoćenja“, zaključio je sud u presudi.

Parnična presuda u petak na sudu u Klanjcu, kojom Ivan i Štefica Luki moraju zbog svega platiti 6260 eura odštete, nije pravomoćna i na nju se mogu žaliti u zakonskom roku.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?