Iranski vrhovni vođa: Masovno trovanje učenica je neoprostiv zločin

Uslijed bijesa javnosti zbog vala navodnih napada u školama je iranski vrhovni vođa rekao da je trovanje učenica “neoprostiv” zločin koji bi, ako je počinjen namjerno, trebao biti kažnjen smrću, javlja Reuters.

Prema državnim medijima i dužnosnicima, od studenog više od 1.000 djevojčica teško razboljelo uslijed trovanja, a neki političari okrivljuju vjerske grupe koje se protive obrazovanju djevojčica. Trovanja su se dogodila u kritičnom trenutku za iranske klerikalne vladare nakon višemjesečnih prosvjeda uslijed smrti Mahse Amini.

“Vlasti se trebaju ozbiljno pozabaviti pitanjem trovanja učenica. Ako se dokaže da je počinjeno namjerno, počinitelji ovog neoprostivog zločina trebaju biti osuđeni na smrtnu kaznu”, rekao je ajatolah Ali Khamenei , kako prenosi državna TV.

Trovanja su počela u studenom u šiitskom gradu Komu i proširila se na 25 od 31 iranske provincije, što je navelo neke roditelje da odvode djecu iz škole i prosvjeduju.

Vlasti su optužile “neprijatelje” Islamske Republike da koriste napade za podrivanje klerikalnog establišmenta. Međutim, Reuters navodi da se sumnja na tvrdolinijaške grupe koje djeluju kao samoproglašeni čuvari svog tumačenja vjere.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?