Policijski inspektor iz Splita ide na sud: Uzeo novac iz dilerovog stana i dao ga njegovoj majci

Nakon više od godinu i pol dana od uhićenja nagrađivanoga splitskog policijskog inspektora Dragana A. pod optužbom da je iz stana 51-godišnjeg dilera Nino D., kojeg poznaje i privatno i poslovno, uzeo oko 20 tisuća kuna te ih dao njegovoj majci, optužno vijeće splitskoga Županijskog suda na čelu sa sucem Dinkom Mešinom dobilo je “zeleno svjetlo” više instancije da napokon odluči o potvrđivanju optužnice USKOK-a.

Naime, nakon USKOK-ove istrage podignuta je optužnica protiv policajca zbog zlouporabe položaja i ovlasti, a njegova je obrana tražila izdvajanje zapisnika o ispitivanju nekoliko policajaca i službene zabilješke o postupanju policijskih službenika, piše slobodnadalmacija.hr.

Nakon što je Nino D. 9. travnja 2021. godine uhićen s tri smotuljka “speeda”, policija je pretražila stan u kojem je živio kao podstanar te su našli 78 grama marihuane, 635 komada ecstasyja i više od kilograma speeda.

Dok je čekao odluku suca istrage o određivanju istražnog zatvora, diler je na hodniku svom odvjetniku rekao da je u stanu ostalo novca i da će mu to trebati. To su, pak, čuli policajci koji su ga čuvali te su odmah javili tu informaciju kolegama koji su bili u toj prvoj pretrazi stana, kada su našli samo drogu. Ovi su potom otišli do Šimićeve, a tamo im je vlasnica stana kazala da je već bio tu jedan njihov kolega koji ju je nazvao na mobitel i rekao joj da nisu do kraja završili pretragu i da on mora to završiti te ju je zamolio da mu otvori stan.

Tada je otkriveno da je policajac došao prije svojih kolega i uzeo novac skriven ispod navlake naslona kauča u dnevnoj sobi. Nikoga o tome nije obavijestio i ženi koja ga je pustila u stan nije dao potvrdu o oduzimanju predmeta, a poslije je utvrđeno da je novac odnio majci uhićenog dilera.

Nezakoniti dokazi

Optužno vijeće splitskog suda prvo je odbilo zahtjeve obrane, pa je po žalbi obrane Visoki kazneni sud preinačio rješenje i izdvojio sve kao nezakonite dokaze. Tada je viši sud naveo da je glavni dokaz iz kojeg su proizašli svi drugi, a to je informacija o skrivenom novcu koja je dobivena slušanjem razgovora odvjetnika i uhićenika, nezakonit dokaz koji je “pribavljen povredom Ustava, zakona i međunarodnim pravom zajamčenog prava obrane”. Ostali dokazi koji su iz toga proizišli su, po tadašnjem stavu Visokog kaznenog suda, “plodovi otrovne voćke” i isto su nezakoniti.

Krajem rujna prošle godine, shodno naputku VKS-a, splitski Županijski sud prihvaća prijedloge policajčeva odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića i izdvaja sve ove “proizašle” dokaze kao nezakonite. No, zamjenica ravnateljice USKOK-a Natalija Petković ne odustaje, žali se i prije dvadesetak dana VKS donosi rješenje kojim usvaja njezinu žalbu i mijenja svoje prijašnje mišljenje. Ostaju, naime, pri tome da je glavni dokaz, iskaz policajca koji je čuo razgovor uhićenika i odvjetnika zaista nezakonit dokaz koji je izdvojen iz spisa, no svi drugi dokazi, po stavu VKS-a nisu takvi.

– U pravu je USKOK kad ističe da svi dokazi na kojima se temelji optužnica, a koji se odnose na vrijeme prije preprate Nina D. 9. travnja 2021. iz prostorija pritvorske jedinice PU SD koja je započela u 11.10 sati, dakle prije “prisluškivanja povjerljivog razgovora”, ne predstavljaju “plodove otrovne voćke” niti izravno proizlaze iz prethodno navedenog nezakonitog dokaza. U pravu je USKOK kada zaključuje da se za inkriminirano ponašanje Dragana A. nije saznalo “prisluškivanjem povjerljivog razgovora…” već iz obavijesnog razgovora s predstavnicom stana…. – navodi Visoki kazneni sud.

Sada je na vijeću splitskoga Županijskog suda da odluči o potvrđivanju optužnice nakon čega slijedi raspoređivanje predmeta sucu i zakazivanje početka suđenja, piše slobodnadalmacija.hr. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?