Sebija tuži Univerzitet zbog poništavanja diplome

Nakon što je Senat Univerziteta u Sarajevu poništio diplomu magistrice medicinskih znanosti Sebije Izetbegović, direktorice Sveučilišnog kliničkog centra u Sarajevu, po internetu su se pojavile fotomontaže s njenom slikom i potpisom „Nisam ginekolog, ali mogu pogledati“ koje se referiraju na to da je Sebija specijalizirala ginekologiju i akušerstvo, te se time javnost zabavlja dok se ona bori za svoje pozicije.

Njezina borba oko diplome još traje, podnijela je tužbu Općinskom sudu u Sarajevu protiv Univerziteta u Sarajevu (UNSA) kojeg zastupa rektor Rifat Škrijelj, saznaje Raport.

Izetbegović u tužbi traži poništenja odluke i rješenja kojim se određuje poništenje upisa tužiteljice u Matičnu knjigu magistranata, nakon što je Senat UNSA-e donio odluku o poništenju njenog zvanja magistra medicinskih nauka. U tužbi, koji je Raport imao uvid, ona traži odštetu od 31.000 KM.

Odvjetnici Sebije Izetbegović navode kako je u Matičnoj knjizi magistranata na Medicinskom fakultetu Sarajevu, za godine od 1964. do 1998… pod rednim brojem 437, upisano da je tužiteljica dana 19.03.1998. godine obranila magistarski rad pod naslovom „Efekti ishrane trudnica na incidenciju malformacija novorođenčadi za vrijeme rata u Sarajevu“, te da da je stekla naučni stepen magistra nauka.

“Tužiteljica ističe da je u toku postdiplomskog studija položila odgovarajuće ispite, što je upisano u indeks kolegija Sveučilišta u Zagrebu. Imajući u vidu prethodno iskustvo da su iz personalnog dosjea tužiteljice i drugih evidencija već uklanjani dokumenti koji se odnose na njen postdiplomski studij, tužiteljica nije indeks predala Stručnoj službi UNSA-e, jer je imala objektivne razloge za sumnju da bi i indeks, poput drugih dokumenata, mogao biti uklonjen i uništen, s obzirom da je postupak iniciran izvan akademske zajednice i da su izvan akademske zajednice utvrđeni ciljevi tog postupka. Tužiteljica, uz ovu tužbu prilaže ovjerenu kopiju indeksa kolegija Sveučilišta u Zagrebu”, navodi se u tužbi Sebije Izetbegović protiv UNSA-e.

Zatim se u tužbi navodi kako je rješenje Senata nezakonito i da se zasniva na nezakonitoj Odluci Senata. Zatim se poziva na nalaz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove iz veljače 2022. godine u kojoj se navodi da u stjecanju magistarskog zvanja Sebije Izetbegović nije bilo nezakonitosti, iako je u inspekcija u svom sljedećem nadzoru iz stuenog iste godine dala potpuno drugačije mišljenje.

U tužbi odvjetnici Sebije Izetbegović navode i kako član 77 Zakona o visokom obrazovanju KS ne može biti osnova za odluku o poništenju upisa u Matičnu knjigu magistranata d 23.02.2023. godine.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?