Tko će biti novi ministri u ŽZH: Mladen Bebek iz Ljubuškog, Ivan Lončar iz Posušja, Vilson Crnjac ili Kristijan Zovko iz Širokog…

Županija Zapadnohercegovačka bi uskoro trebala dobiti novu vladu, a portal Bild.ba je pozivajući se na izvore iz vladajuće stranke naveo kako bi moglo doći do brojnih izmjena.

Ovaj portal piše kako je i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović predložio čelnicima HDZ-a BiH u Županiji Zapadnohercegovačkoj da u novom sazivu vlade svaka lokalna organizacija promijeni po jednog ministra kako bi nova vlada, s novim premijerom, dobila svojevrsni zamah i svježinu.

Ovu informaciju za Bild.ba potvrdilo je više izvora iz stranke.

Naime, sve četiri lokalne organizacije HDZ-a BiH u ovoj županiji (Široki Brijeg, Ljubuški, Posušje i Grude) predlažu imena ministara nakon dogovara lokalnih čelnika ove stranke, odnosno općinskih organizacija HDZ-a BiH u slučaju Gruda i Posušja, te gradskih u slučaju Širokog Brijega i Ljubuškoga.

Županija ima 8 ministarstava

Županija ima osam ministarstava – financije i MUP pripadaju Ljubuškom, pravosuđe i branitelji Širokom, školstvo i zdravstvo Grudama, a prostorno uređenje i gospodarstvo Posušju.

Ministar financija ŽZH trenutno je Toni Kraljević iz Ljubuškog, čelnik MUP-a je David Grbavac, resor pravosuđa vodi Kristijan Zovko, Mladen Begić je ministar branitelja, obrazovanje – odnosno školstvo vodi Ružica Mikulić, zdravstvo Tomislav Pejić, gospodarstvo Dario Sesar, a prostorno uređenje Miroslav Ramljak Čarli.

Kako doznaje portal Bild.ba iz izvora ove stranke, neka imena aktualnih ministara ‘vise’, a to je aktualni ministar gospodarstva Dario Sesar. Općinski odbor HDZ-a BiH u Posušju će tako, doznaje se, za ministra predložiti Ivana Lončara. On je trenutno predsjednik Općinskog vijeća općine Posušje.

‘Izvisio’ je ministar unutarnjih poslova David Grbavac. Umjesto njega će, doznaje se, novi ministar biti Mladen Bebek, ravnatelj Turističke zajednice Ljubuški. To je odlučeno sinoć u Ljubuškom oko 18 sati.

Što se tiče Širokoga Brijega, Kristijan Zovko, ministar pravosuđa, također bi mogao neobnoviti mandat, ali je on sam, kako se doznaje, rekao predsjedniku Gradskog odbora HDZ-a BiH u Širokom Brijegu i širokobriješkom gradonačelniku Miri Kraljeviću da će se on kandidirati pa da će stranački gradski odbor glasovati o njemu i protukandidatu. Protukandidat i pretendent na funkciju ministra pravosuđa je, doznaje Bild, Vilson Crnjac koji više neće obnašati dužnost ravnatelja Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH-a. Ovaj zavod će, navodno, pripasti nekom iz Ljubuškog jer su, s obzirom na rezultat koji su ostvarili na proteklim izborima, i apetiti porasli. Široki, pak, tvrde izvori Bilda, neće pristati na ovu ‘kompenzaciju’.

U Grudama, kako se doznaje, neće biti promjena. Načelnik Gruda i šef lokalnog HDZ-a Ljubo Grizelj je, doznaje se, izričito naglasio da će Ružica Mikulić nastaviti voditi resor obrazovanja koji je zbog događanja u proteklih nekoliko mjeseci bio u fokusu javnosti građana ove županije. Je li Pejić siguran ili će biti mijenjan, vidjet će se.

Naravno, idu i unutarstranački izbori, ako čelnici lokalnih organizacija pokažu da nisu poslušali preporuku predsjednika stranke, drmat će se stolice nakon stranačkog sabora u svibnju.

Danas također traju sastanci vodstva općinskih i gradskih organizacija HDZ-a BiH, stranke koja ima većinu u Skupštini ŽZH i koja će sastaviti novu vladu, ostaje za vidjeti što će se dogoditi na Županijskom odboru stranke HDZ-a BiH koji će biti održan u petak, piše Bild.ba

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?