Općina Čitluk usvojila plan protiv korupcije

Nedugo nakon što je krajem prošle godine Općina Čitluk, prema ocjeni platforme ‘Pratimo tendere’, dobila zelenu zastavicu, odnosno priznanje za najtransparentniju općinu kada je riječ o javnim nabavkama, sada su donijeli i antikorupcijski plan.


Evo što su priopćili;


Općina Čitluk usvojila je Odluku o usvajanju i provođenju Plana integriteta Općine Čitluk za razdoblje 2023. – 2027. godine. Ovaj plan je interni antikorupcijski dokument, donesen sukladno zakonskoj obvezi, koji sadrži skup mjera pravne i praktične prirode, kojim se sprječavaju i otklanjaju mogućnosti za različite oblike nepravilnosti u radu kao i koruptivnog ponašanja, navodi se u priopćenju Općine Čitluk.
Plan integriteta predstavlja rezultat samoprocjene podložnosti institucije na koruptivno djelovanje i nepravilnosti. Njegov glavni cilj se ogleda u povećanju transparentnosti i javnosti rada, a time i jačanju povjerenja građana u rad jedinica lokalne samouprave.
Plan integriteta Općine Čitluk također obuhvaća skup mjera kojima se sprječavaju i otklanjaju mogućnosti za nastanak i razvoj različitih oblika koruptivnog ponašanja i korupcije u Općini Čitluk.
Plan je donesen za četverogodišnje razdoblje u cilju održanja i poboljšanja integriteta, transparentnosti i profesionalne etike, kojima se utvrđuju, smanjuju, uklanjaju i sprječavaju mogućnosti nastanka i razvoja: nepravilnosti u radu, etički i profesionalno neprihvatljivih postupaka i koruptivnih ponašanja i korupcij.
Općina Čitluk izradi i usvajanju Plana integriteta pristupila je u sklopu implementacije MEG projekta.

Podsjetimo, općina Čitluk je krajem prošle godine pohvaljena zbog transparentnosti poslovanja, što je u BiH još uvijek veliki problem.

Tada je istaknuto da je ekipa iz ‘Pratimo tendere’ u 2021. godini prekontrolirala preko 8 tisuća javnih nabavki diljem BiH i došla do katastrofalnih podataka, u prosjeku od 10 javnih nabavki samo 1 se može smatrati da nije riskantna, odnosno da se nije nekom pogodovalo, a ostalih 9 imaju jako veliku vjerojatnost da je tu urađena neka malverzacija i to je podataka koji nas zaista treba zabrinjavati.

Prilikom prezentacije svojih rezultata su istaknuli da treba je općina Čitluk jedan od rijetkih pozitivnih primjera da se ipak može raditi transparentno i biti otvoren za konkurentnost.

“Drago mi je da smo baš mi od 500 javnih poduzeća, ustanova, institucija koji radimo u zakonskom okviru javnih nabavki uspjeli dobiti ovo priznanje”, kazao je tada Mario Rozić, pomoćnik načelnika Marina Radišića, dok se njegova nazočna kolegica Natalija Paradžik dovezala kratko na pitanje novinara kako oni to uspijevaju u svojoj općini, te kazala da zapravo samo rade svoj posao.

“Gledajte, natječajna dokumentacije je zakon. Kad ju vi kreirate jednom, ona postaje zakon. Sve javne nabavke koje vršimo objavljene su na našim stranicama i portalu javnih nabavki, svi koji žele mogu se prijaviti na određeni natječaj”, zaključio je Rozić.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?