Evo kako su se u BiH prali milijuni maraka, objavljena i imena osumnjičenih…

Nedavno je SIPA uhićivala osumnjičene u akciji „ATM“ po BiH, a sve zbog sumnje da su prali novac u BiH koji su zaradile njihove tvrtke u Sloveniji.

Navodno su slovenski biznismeni „skontali“ kako izbjeći plaćanje poreza u Sloveniji, na način da su otvarali firme u BiH, a potom su fakturirali lažne usluge, pa su uplaćivali novac iz svojih firmi u Sloveniji na račune bh. firmi.

Onda su pomoću biznis kartica podizali gotovinu s bankomata u BiH, pa je vjerojatno zato i čitava akcija nazvana „ATM“.

Slovenački tajkun Mihael Strmljan jedan je od glavnoosumnjičenih u okviru ove međunarodne istrage “ATM” koju provode policijske i pravosudne agencije Bosna i Hercegovine i Slovenije.

O svemu se raspisao portal Istraga.ba koji navodi kako su osnivači „ovih fiktivnih kompanija u Sloveniji i BiH su bili Elvin Omanović, Elvedin Maslo, Aleksandar Batić i Semko Ćatović.

Upravo ova fiktivna preduzeća služila su slovenačkim biznismenima da izvlače novac iz svojih preduzeća. Sa fiktivnim preduzećima su potpisivali fiktivne ugovore, novac su, potom, prebacivali u Bosnu i Hercegovinu. Taj novac je, potom, preko biznis kartica podizan u Sloveniji. U dokumentima koji su u posjedu Istrage navedeno je da su bizmizneni sačinili fiktivne ugovore o izvršenu fiktivnih poslova. Iako su znali da nikakvi poslovi nisu izvršeni, vlasnici slovenačkih preduzeća su platili fakture koje su im ispostavila fiktivna preduzeća. Istražitelji su registrovali ukupno 153 sumnjive transakcije koje su se odnosile na Bosnu i Hercegovinu, čija je ukupna vrijednost 4,4 miliona KM. Najviše novca je transferisano preko kompanije Lumnia d.o.o. Ljubljana“, piše Istraga.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?