U zapadnoj Hercegovini slijede politički vrući dani i pregovoranja, Skupština na kojoj će se raspetljati pitanje nove Vlade je u ponedjeljak

U ponedjeljak, 27. ožujka, bit će održana Skupština Županije Zapadnohercegovačke. Na toj Skupštini bi se situacija oko vlade u toj županiji mogla raspetljati, piše portal Bild.ba.

Naime, na Skupštini bi Ivan Jelčić, predsjednik Skupštine, trebao dati mandat za sastav vlade Predragu Čoviću. Potom bi Čović trebao izabrati svoj kabinet, odnosno vladu, koju bi Skupština nakon toga trebala potvrditi.

Iako izvana djeluje kao jedinstvena stranka i politička organizacija koja nema oporbu – HDZ BiH to i nije.

Izvori portala Bild.ba iz ove županije oprečni. Jedni kažu da će sve biti završeno u ponedjeljak, drugi da se još ništa ne zna.

Uglavnom, Skupština je u ponedjeljak, a čelne ljude stranke u ovoj županiji, čini se, čeka politički vrućih nekoliko dana i pregovoranja. Sastanak županijskog odbora koji je trebao biti održan prošloga petka je otkazan, konačan dogovor oko minsitara nije pao, a u idućih nekoliko dana bi trebao biti postignut.

“Skupština će biti u ponedjeljak, hoće li biti i vlada, vidjet ćemo, ovisi sve o dogovoru u nekoliko idućih dana”, rekao je Bildu dobro upućeni izvor iz HDZ-a BiH. Njegov kolega je bio drugačijeg stava. “U ponedjeljak ćemo sve riješiti”, rekao je kratko.

Podsjetimo, Skupština ima 23 zastupnika, od čega je 14 HDZ-ovih. To znači da ta stranka može sama sastaviti vladu, a uz potporu još dva zastupnika imati i dvotrećinsku većinu.

Kada je u pitanju sastav Skupštine, indikativno je da zastupnici koji dolaze iz Ljubuškog čine ukupno 12 zastupnika i praktično Ljubuški sam ima većinu. Osam zastupnika u skupštini u klubu HDZ-a BiH je iz Ljubuškog, trojica su iz HDZ-a 1990, a jedan je iz HSP-a BiH i HB, a sudeći po medijskim natpisima, zahvaljujući dobrim rezultatima Ljubuški bi mogao tražiti „više kolača“ pri raspodjeli funkcija, no još ostaje da se vidi kako će sve završiti.

Čitavu analizu Bilda s osvrtom na smjenu ministara pročitajte OVDJE

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?