Francuska u plamenu, žestoki sukobi policije i prosvjednika

Francuska je u plamenu. Žestoki sukobi prosvjednika i policije potaknuti mirovinskom reformom predsjednika Macrona ne prestaju već gotovo dva tjedna. Sindikati tvrde da je na ulicama francuskih gradova dva milijuna ljudi. Prosvjednici se u sukobima koriste zapaljivim koktelima, policija suzavcem, piše hrt.hr.

Uništiti, ozlijediti i ubiti namjera je radikalnih prosvjednika sigurni su u francuskoj vladi pa su na deseti nacionalni prosvjed od Nove Godine protiv nepopularnih mirovinskih reformi rasporedili 13.000 policajaca, od kojih je gotovo polovica koncentrirana u glavnom gradu Parizu.

Francuska gori, u stalnom bijesu protiv reformi prosvjednici su preplavili ulice mnogih gradova. S policijom se sukobljavaju u Parizu, na snage sigurnosti bacani su Molotovljevi kokteli, zapaljeni željeznički pragovi, ograde i kante za smeće. Uzvraćeno je suzavcem. Na Place de la Nation gomila prosvjednika rastjeruje se vodenim topom. Sukoba je bilo i u gradovima na zapadu, Rouenu i Nantesu, gdje su paljena vozila.

Zaustavljen je promet u mnogim gradovima, stali su i vlakovi, željezničari su marširali tračnicama jedne od najvećih željezničkih postaja države, pariškom Gare de Lyonu, paljeno je smeće.

– Danas je radna snaga koja odbija Macronov diktat, vladu stjerala u kut, izjavio je Eric Meyer, savezni tajnik željezničkog sindikata SUD-rail.

Sindikati tvrde da se štrajku odazvalo najmanje 2 milijuna Francuza, policija tvrdi da je diljem države prosvjedovalo 740.000 ljudi. Uhićeno je najmanje 35 osoba.

– Deseti put prosvjedujem, branim pravo da se ne može raditi do 64. godine, zapravo do smrti, smatra Noel Cassin (69), umirovljeni poštar.

Nakon mjeseci preokreta, izlazak iz vatrene oluje prosvjeda zbog odluke predsjednika Emmanuela Macrona da zakonsku dob za odlazak u mirovinu podigne sa 62 na 64 godine, izgleda dalje nego ikad. Glavni moćni radnički sindikati koji se bore sačuvati što je moguće više od popularnog i teško stečenog mirovinskog sustava i predsjednik koji ne odustaje od njegovih reformi – stigli su u slijepu ulicu.

– Milijuni se protive ovoj mirovinskoj reformi i prosvjeduju. Želimo li izbjeći sukobe, a ja ih želim izbjeći, ovo što sindikati sada predlažu je gesta smirenja do pronalaska izlaza, izjavio je Laurent Berger, čelnik najvećeg sindikata vozača CFDT.

Predsjednik Macron početkom mjeseca upotrijebio je posebnu ustavnu ovlast kako bi probio svoju reformu pored zakonodavaca u parlamentu ne dopuštajući im glasanje. Taj njegov potez dodatno je potaknuo prosvjedni pokret. Nasilje se od tada razbuktalo i tisuće tona smrdljivog smeća nagomilale su se na pariškim ulicama dok su sanitarni radnici štrajkali.

Sada vlada u parlamentu okruženom jakim policijskim snagama kreće u zaustavljanje ekstremne ljevice koja pomaže organizirati nasilne prosvjede.

– Predložio sam raspuštanje osam ekstremno lijevih skupina. Sve je potvrdilo Državno vijeće, istaknuo je Gerald Darmanin, ministar unutarnjih poslova Republike Francuske.

Prosvjedi se nastavljaju i u travnju, točno 6. travnja, kada francusko Ustavno vijeće, sud koji preispituje ustavnost zakona, treba donijeti odluku o zakonu o mirovinskoj reformi.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?