Općinsko vijeće Velike Kladuše zasjedalo u hodniku – Babo zaključao dvoranu, pečat ne želi dati

Općinsko vijeće Velika Kladuša jučer je zasjedalo u hodniku ispred dvorane Općinske vijećnice koja je bila zaključana, te je vijećnicima onemogućen ulazak.

Službenici općinske administracije kojom rukovodi načelnik Fikret Abdić Babo, odbili su je otključati, pa je time nastavljena politička trakavica koja već nekoliko mjeseci potresa ovu lokalnu zajednicu.

Usvojene su sve točke dnevnog reda, a sjednici nisu prisustvovali vijećnici Laburističke stranke, koja ne priznaje novo rukovodstvo ovog predstavničkog tijela, te sjednicu smatraju nelegalnom.

Predsjedateljica Bisenija Mušedinović (SDA), istaknula je kako je jedan od osnovnih zahtjeva, koji je upućen općinskom načelniku, da im se u roku od 24 sata dostavi prijedlog proračuna za tekuću godinu. Ako se to ne dogodi, funkcioniranje ove lokalne zajednice moglo bi biti blokirano, s obzirom na to da krajem ožujka prestaje vrijediti odluka o privremenom financiranju općine.

U međuvremenu, oglasila se Laburistička stranka priopćenjem u kojem navode kako neće sudjelovati u nezakonitom radu Općinskog vijeća, sve dok pravosudni organi ne odluče o zakonitosti imenovanja aktualnog rukovodstva. Identično priopćenje izdao je i načelnik Abdić, te istaknuo kako neće postupati po zahtjevima vijećnice Bisenije Mušedinović sve dok traje istraga u nadležnom Tužiteljstvu i dok ona ne bude okončana odlukom suda i nadležnih institucija.

Politička kriza u Velikoj Kladuši započela je krajem siječnja ove godine, kada su do tada vladajući laburisti, čiji je osnivač Abdić, otišla u opoziciju, a parlamentarnu većinu formirala koalicija koju čini pet političkih subjekata.

Ovaj politički blok čine Stranka demokratske akcije, Narodni europski savez, Socijaldemokratska partija, Demokratska narodna zajednica i klub kojeg čine dva neovisna vijećnika, s ukupno 15 vijećnika, a tada je za novu predsjedateljicu izabrana Bisenija Mušedinović.

Izbor novog rukovodstva, zbog navodnog kršenja zakonskih procedura, ne priznaje Laburistička stranka, niti načelnik Abdić, koji je potom donio lokalnu uredbu te pečat Općinskog vijeća povjerio na čuvanje službenoj osobi u općinskoj administraciji.

Poslije toga uslijedila je kaznena prijava protiv Abdića od strane nekolicine vijećnika zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti i nezakonitog prisvajanja pečata Općinskog vijeća, pa su pripadnici policije po nalogu Tužiteljstva USŽ pretresali načelnički kabinet.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?