Hrvatska s dva gola sjajnog Kovačića pobijedila Tursku u Bursi!

U susretu drugog kola D skupine kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine, hrvatska nogometna reprezentacija je u Bursi pred 44.000 gledatelja pobijedila Tursku sa 2-0, a oba gola zabio je Mateo Kovačić, piše hrt.hr.

Nakon šoka na Poljudu i remija protiv Walesa, hrvatska nogometna reprezentacija se u grotlu novog, rasprodanog stadiona u Bursi vratila na pojedničku stazu, slavivši sa 2-0.

Hrvatska sad nakon dva kola vodi na ljestvici s četiri boda, koliko ima i Wales koji je pobijedio Latviju sa 1-0. Turska je ostala na tri boda, dok su Latvija i Armenija na nuli.

Uoči susreta izbornik Zlatko Dalić je imao problema s ozljedama. Nije mogao računati na Marka Livaju, te na Brunu Petkovića koji se nije uspio oporaviti niti za drugi susret u ovom mini ciklusu. U odnosu na utakmicu s Walesom, iz prvog sastava ispali su Josip Juranović, Borna Sosa i Livaja, a mjesto u momčadi dobili su Josip Stanišić, Borna Barišić i Mario Pašalić.

Njemački stručnjak na turskoj klupi Stefan Kuntz također je napravio tri promjene u odnosu na sastav koji je započeo utakmicu u pobjedi protiv Armenije. Zeki CelikKerem Akturkoglu i Salih Ozcan su dobili priliku od prve minute, dok su iz momčadi ispali Onur BulutOzan Kabak i Cenk Tosun.

Domaćin je daleko bolje ušao u susret i Turci su već u petoj minuti mogli do vodstva. Marcelo Brozović je u opasnoj zoni “prodao” loptu, njegovo dodavanje je presjekao Salih Ozcan uposlivši Cengiza Undera koji je odlično pucao, no Dominik Livaković je sjajno reagirao. Under je opasno zaprijetio i dvije minute kasnije, no napadač Marseillea je srećom, pucao pored gola.

Novu veliku priliku domaćin je imao u desetoj minuti. Šutalo je pogriješio, lopta se odbila do Karema Akturkoglua koji je pucao s ruba kaznenog prostora, no Livaković je još jednom fantastično obranio odbivši loptu u korner. Turska je nakon ubačaja iz kuta zabila gol, ali Akturkoglu je, srećom, bio u zaleđu.

Prvi udarac hrvatske vrste prema vratima, ali ne i u okvir gola, vidjeli smo u 16. minuti kada je pokušao Josip Stanišić. Samo dvije minute kasnije uzvratio je Orkun Kokcu, no Livaković je još jednom bio spreman.

Ono što nije uspjelo domaćinu, uspjela je Hrvatska. Brončani s posljednjeg World Cupa poveli su u 20. minuti nakon lijepe akcije koju je započeo Šutalo dugačkim proigravanjem do Stanišića, branič Bayerna je produžio do Pašalića koji je odigrao dupli pas s Perišićem, a na loptu je natrčao Kovačić pogodivši za 1-0.

Turska je bila korak do izjednačenja u 28. minuti. Livaković je u pokušaju da ispuca loptu pogodio turskog napadača, ali je ipak uspio otkloniti opasnost nakon toga.

Novi problemi za domaćina uslijedili su u 37. minuti kada je teren zbog ozljede morao napustiti njihov najbolji igrač Hakan Calhanoglu, a u igru je ušao Ismail Yuksek.

U završnici prvog dijela Turska je opasno pritisnula, no uslijedio je novi “vatreni” ubod. Modrić je osvojio loptu na sredini terena gurnuvši je do Pašalića, čiji je udarac zaustavio Meret Gunok, ali je na odbijanac natrčao Kovačić i lako zabio za velikih 2-0 postigavši svoj peti gol u hrvatskom dresu.

Turska je nastavila s pritiskom i na otvaranju drugog dijela, u 50. minuti je s ruba kaznenog prostora pucao Ismail, ali preko gola. U 56. minuti Turci su tražili kazneni udarac nakon duela Šutala i Kadioglua, no švedski sudac samo je odmahnuo rukom, a njegovu odluku je potvrdio i VAR.

Dvije minute kasnije Vatreni su imali meč-loptu, Modrić je sjajno ubacio na peterac do Pašalić,  koji je pucao, ali je turska “jedinica” sjajno reagirala. Uslijedila je prilika na suprotnoj strani, u 61. minuti je pucao Zeki Celik, ali pored gola. Deset minuta kasnije okušao se Under,  srećom i on je bio neprecizan.

Novu priliku Hrvatska je imala u 77. minuti. Najbolji igrač utakmice Kovačić je projurio kroz tursku sredinu gurnuvši do Perišića na lijevo krilo, a ovaj je povratnom loptom uposlio Kramarića na rubu kaznenog prostora. Napadač Hoffenheima je pucao pored gola.

Domaćin je u sudačkoj nadoknadi imao još jednu lijepu priliku, Cenk Tosun je pucao, a Livaković upisao novu zapaženu obranu.

U drugom susretu iz ove skupine Wales je u Cardiffu pobijedio Latviju sa 1-0, a gol odluke zabio je Kieffer Moore u 41. minuti.

Nakon dva kola na ljestvici vodi Hrvatska sa četiri boda koliko ima i Wales, ali uz slabiju razliku pogodaka. Turska je na tri boda, dok su Latvija i Armenija na nuli.

Nastavak kvalifikacija je sredinom lipnja kada se sastaju Latvija – Turska i Wales – Armenija. Hrvatska će zbog nastupa na završnom turniru Lige nacija, koji je od 14. do 18. lipnja, igrati tek u 8. rujna, kada će ugostiti Latviju, a tri dana kasnije gostovati u Armeniji.

TURSKA – HRVATSKA 0-2 (0-2)

BURSA. Bursa Buyuksehir Belediyel stadion – 44.000 gledatelja; Sudac: Andreas Ekberg (Švedska);

Strijelac: 0-1 Kovačić (20), 0-2 Kovačić (45+4)

Žuti kartoni: Livaković, Gvardiol

Crveni karton: –

TURSKA: Gunok – Celik, Soyuncu, Demiral, Kadioglu – Calhanoglu (od 37. Ismail), Ozcan, Kokcu (od 67. Guler) – Under (od 81. Tosun), Unal (od 81. Nayir), Akturkoglu (od 67. Yilmaz)

HRVATSKA: Livaković – Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Barišić – Modrić (od 83. Majer), Brozović, Kovačić – Pašalić (od 64. Juranović), Kramarić (od 83. Musa), Perišić (od 90+1 Ivanušec)

Tijek susreta:

—————–

90+8′ – kraj!

90+3′ Sjajna prilika Turske! Tosun je pucao snažno iz daljine, brani Livaković, Umut onda glavom reagira na odbijenu loptu, no šalje je pored gola!

90+1′ – Ivanušec ulazi u igru umjesto Perišća, koji je nekoliko minuta ranije bio nagažen u duelu i vidjelo se da nije više posve spreman, iako se vratio u igru

90′ – pet minuta sudačke nadoknade

84′ – dvije promjene i kod Hrvatske, Musa i Majer su u igri, Kramarić i Modrić izlaze

81 ‘ – još dvije zamjene kod domaćina. Umut Nayir i Cenk Tosun, izlaze Unal i Under

77′ – prilika Hrvatske! Pokušaj Kramarića na asistenciju Kovačića, lopta ide malo pored gola!

69′ – Gvardiol klizećim startom zaustavlja Undera i zarađuje žuti karton

65′ – Kuntz uvidi Ardu Gulera i Barias Alpera Yilmaza umjesto Kokcua i Akturkoglua

64′ -prva promjena kod Hrvatske, Juranović ulazi umjesto Pašalića


62′ – žuti karton Livakoviću zbog odugovlačenja

58′ – velika prilika Vatrenih! Modrić je ubacio na peterac Pašaliću, no on s tri metra gađa ravno u turskog vratara Gunoka!

56′ – Kadioglu pada u duelu sa Šutalom, no sudac, a poslije i VAR, potvrđuju da nema penala

54′ – šansa Hrvatske! Kovačić i Pašalić pucaju u blok!

50′ – Yuksek opet okušava udarac iz daljine, no nema opasnosti za Livakovića


47′ – Korner za Turke, Demiral je najviši u skoku, ali lopta odlazi pored gola

46′ – počelo je drugo poluvrijeme! Nema promjena u momčadima

45+5′ – kraj prvog poluvremena! Fantastična situacija za Vatrene, živjeli su na rubu, no na odmor odlaze s prednošću 0:2.

45+4′ – Modrić je po lijevoj strani uposlio Pašalića, njegov udarac brani Gunok, ali na odbijanac je natrčao i zabio sjajni Kovačić!

45′ – slijede nam četiri minute sudačke nadoknade

42′ – Pašalić se sudario s turskim braničem. Malo je ostao ležati i izašao kratko s terena, ali vratio se u igru

40 ‘ – svježi Yuksek je oprobao udarac izvana, ali bio je neprecizan


38′ – Kapetan Turske Hakan Calhanoglu se ozlijedio, umjesto njega u igri je Yuksek

32′ – Prilika Hrvatske! Raspoloženi Stanišić oduzeo je loptu i spustio se po desnom boku, ali ništa od gola

28′ – Prilika Turske! Stanišić je dodao Livakoviću, a Turci su zaigrali presing i zamalo zabili! Dosta griješe u dodavanjima hrvatski nogometaši, čak i, posve netipično za njega, Luka Modrić

25′ – Turci su u šoku, igrali su vrlo dobro, no nakon primljenog gola su stali

20′ – Gooool! Hrvatska vodi protiv Turske! Strijelac je Mateo Kovačić! Stanišić je nakon odlične duge lopte Šutala probio desnu stranu i dodao Pašaliću, on je odigrao dupli pas s Perišićem, a iz drugog plana natrčao je Kovačić i svladao turskog vratara!

16′ – prvi šut Hrvatske, ubacio je Barišić slijeva, Stanišić je prošao čuvara i pucao pored gola

11′ – Akturkoglu zabija nakon kornera, no bio je u zaleđu

10′ – Šutalo je pogriješio, lopta je došla do Akturkoglua. On puca sa 16 metara, a Livaković krajnjim naporom izbija u korner!

8′ – opet puca Under, no udarac s ruba šesnaesterca nije bio precizan

5′ – velika prilika za Tursku, Brozović je izgubio loptu na hrvatskoj polovici, Turci su krenuli u brzu kontru, na kraju je pucao Under, no brani Livaković!

1′ – počela je utakmica u Bursi! Uoči početka održana je minuta šutnje za poginule u potresu koji se dogodio u Turskoj i Siriji

Iz Turske se javio Edin Mahmuljin

20:09

Edin Mahmuljin javio se uoči utakmice iz Burse, a razgovarao je i sa Stipom Pletikosom.

– Imamo dva plana. Ovisno o turskoj formaciji, vidjeli smo da su s Armenijom promijenili formaciju na poluvremenu. S jačima igraju obranu s tri, a sa slabijima s četiri. Spremni smo za obje varijante. Puno su kompaktniji s novim izbornikom. Imaju i izuzetno opasne pojedince. Danas očekujemo izuzeto emotivnu atmosferu zbog nedavnog potresa. Vjerujem da ćemo na sve znati odgovorti i da ćemo pobijediti, rekao je Pletikosa.

Početni sastavi:

TURSKA: Günok, Celik, Söyuncu, Demiral, Kadioglu, Kökcu, Calhanoglu, Özcan, Ünder, Ünal, Aktüroglu

HRVATSKA: Livaković, Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Barišić, Modrić, Brozović, Kovačić, Pašalić, Perišić, Kramarić

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?