Obitelj Ivana Bulja traži ranije puštanje iz zatvora: Neovisno o tome, ubojica Anđele Bešlić će uskoro na slobodu

Ivan Bulj (60), osuđen za ubojstvo tada 17-godišnje srednjoškolke Anđele Bešlić, 25. siječnja je iz strogog zatvora u Glini premješten u kaznionicu poluotvorenog tipa u Turopolju, javlja Večernji list.

Bulj je do sada iza rešetaka proveo 21 od ukupno 22 godine zatvorske kazne, na koju ga je osudio Vrhovni sud, smanjivši za 5 godina kaznu Županijskog suda u Splitu.

Na slobodu bi trebao izaći 10. travnja 2024., no, kako doznaje Večernji list, Bulj bi slobodan čovjek mogao biti i prije, ovoga puta na molbu njegove obitelji.

Slobodna Dalmacija je pisala o njegovim dosadašnjim neuspješnim pokušajima da ishodi uvjetni otpust. No, dosadašnji pokušaji su se pokazali jalovima. 

Inače, uvjetni otpust je otpuštanje zatvorenika s izdržavanja kazne prije isteka kazne s tim da se za trajanja neizdržanog ostatka kazne nad njim može odrediti nadzor i posebne obveze. Prijedlog mogu podnijeti zatvorenik, njegov opunomoćenik, članovi obitelji zatvorenika i državni odvjetnik.

Podsjetimo, Bulj je u noći početkom ožujka 2002. godine Anđelu Bešlić, koja se vraćala kući s koncerta, oko 3 sata u noći na prevaran način ukrcao u vozilo govoreći joj da će je odvesti kući. Unatoč njezinu protivljenju, skrenuo je s ceste i odvezao je na nepristupačan predio Vidovo kod Suhača s namjerom da je liši života što je i učinio udarajući je tupim predmetom.

Nanio joj je više ozljeda po glavi i drugim vitalnim dijelovima tijela. Tijelo je odvukao preko žičane ograde i bacio u jamu i prekrio suhim granjem gdje je i pronađena mjesec dana kasnije. Tužiteljstvo je u optužnici tvrdilo i kako je djevojku silovao, ali je za taj dio oslobođen krivnje jer nije bilo dokaza.

Na Županijskom sudu u Splitu je osuđen za teško ubojstvo maloljetne osobe na 27 godina zatvora. Vrhovni sud je kaznu smanjio s 27 na 22 godine. Presuda je postala pravomoćna tek na drugom suđenju, nakon što je ona s prvoga 2005. godine ukinuta.

S Ivanom Buljom je optužen bio i njegov rođak koji je u konačnici oslobođen krivnje jer je dokazano kako se zbog imobilizirane noge te noći nije mogao normalno kretati. Od države je tražio odštetu zbog vremena provedenog u pritvoru, a u međuvremenu je preminuo.

Tijekom malo više od mjesec dana koliko je trajala potraga za Anđelom Bešlić, cijeli Cetinski kraj je bio potresen nestankom mlade djevojke. U konačnici se Ivan Bulja sam predao jer je mislio kako će ga netko iz osvete ubiti pošto su privatna istraživanja članova obitelji, koji su organizirali potragu, upućivala na njega.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?