Sattler: EU očekuje što brži dovršetak procesa uspostave vlasti u BiH

Europska unija očekuje što brži dovršetak procesa uspostave vlasti u BiH kako bi s izabranim dužnosnicima započela dijalog na najvišoj razini o provedbi očekivanih reformi, kazao je u utorak u Sarajevu šef Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler.

“Nestrpljivi smo vidjeti i konačni korak odnosno uspostavu vlade Federacije BiH”, kazao je Sattler aludirajući na očekivanja da se ovog tjedna formira nova entitetska vlada: Time bi se potvrdilo funkcioniranje koalicijskog sporazuma kojega su ranije potpisali HDZ BiH i blok bošnjačko-građanskih stranaka predvođenih SDP-om te na temelju toga sudjeluju u vlasti na državnoj razini.

Uspostava vlade Federacije BiH kasni jer proces blokira Stranka demokratske akcije (SDA), čiji dopredsjednik entiteta Refik Lendo odbija dati svoj potpis na odluku o imenovanju premijera i ministara koju je prošlog tjedna donijela predsjednica Lidija Bradara.

Čim nova vlada Federacije bude formirana, najavio je Sattler, vrlo brzo, vjerojatno u svibnju, u Sarajevu bi se trebao održati politički forum na kojemu bi sudjelovali najviši dužnosnici BiH i EU, koju će predstavljati visoki predstavnik za vanjsku politiku Josep Borrell.

Šef Izaslanstva EU kazao je kako uz to idu očekivanja da će nove vlasti u BiH ubrzano provoditi odavno definirane reforme, a prvi “paket” morao bi biti kompletiran do početka ljeta.

Europska je komisija još 2019. definirala 14 reformskih prioriteta za BiH, a oni su ostali na snazi i nakon što je ta zemlja u prosincu prošle godine dobila status kandidata za članstvo u EU.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uvjeravala je u petak novinare kako su nove vlasti na državnoj razini potpuno spremne i opredijeljene provoditi reforme, posebice stoga što Unija poduzima korake kako bi već sada konkretno pomogla BiH.

U narednim bi danima tako trebala postati operativna financijska potpora od 70 milijuna eura što ih je Europska komisija osigurala kao hitnu pomoć najsiromašnijim kućanstvima u BiH te malim gospodarstvenicima kao i javnim ustanovama radi suočavanja s rastom troškova života.

Dio je to paketa vrijednog milijardu eura, namijenjenog cijeloj regiji, kojega je Europska komisija odobrila kako bi državama zapadnog Balkana pomogla u borbi s problemima prouzročenim inflacijom potaknutom ratom u Ukrajini.

Pomoć u iznosu od 50 milijuna eura za pokrivanje dijela troškova energenata će dobiti 170 tisuća najsiromašnijih obitelji u BiH, a poduzetnici i javne ustanove će moći računati na po 10 milijuna eura potpore energetskoj učinkovitosti.

“To je prvi put da BiH od EU dobiva izravnu potporu svom proračunu”, istaknuo je Sattler dodajući kako vlasti u BiH sada moraju pokazati da su u stanju odgovorno upravljati doniranim sredstvima jer će o tome ovisiti buduća financijska potpora iz Bruxellesa.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?