Bećirović od glavnog tužitelja Kajganića zatražio da ga izvjesti što je poduzeo protiv dužnosnika RS zbog knjiženja “državne imovine”

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zatražio je službenim putem od glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Milanka Kajganića informaciju o poduzetim mjerama krivičnopravne odgovornosti službenih i odgovornih osoba u institucijama Republika Srpska (RS) za neizvršenje odluka Ustavnog suda BiH u predmetima neustavnog ustrojstva i knjiženja državne imovine.

Pozivajući se na Krivični zakon BiH i Zakon o tužiteljstvu BiH, Bećirović u zahtjevu glavnom tužitelju navodi da vlasti “bh. entiteta RS nisu provele konačne i obvezujuće odluke Ustavnog suda BiH, a koje se odnose na neustavno ustrojavanje pravne materije državne imovine koja je u isključivoj nadležnosti Bosne i Hercegovine, a posebice odluke u predmetima broj: U-1/11, U-8/19, U-9/19, U-4/20, U-4/21, te U-10/22.”

-Konačnim i obvezujućim odlukama Ustavnog suda BiH u svim navedenim slučajevima, svi sporni zakoni su stavljeni izvan pravne snage i prestali su važiti narednog dana od dana objavljivanja svake konkretne odluke u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.”

Međutim, vlasti bh. entiteta RS ne samo što nisu provele nijednu takvu odluku, nego su, putem Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, nastavile knjižiti državnu imovinu na institucije entiteta kao i na jedinice lokalne samouprave što upućuje na utemeljenu sumnju da su odgovorne osobe u tim institucijama počinila krivično djelo iz članka 239. Krivičnog zakona BiH neprovođenja odluka Ustavnog suda BiH, a zaprijećena kazna je od šest mjeseci do pet godina zatvora, stoju u priopćenju Bećirevićevog ureda.

Izostanak sankcioniranja neustavnog i nezakonitog ponašanja, dodaje se u priopćenju, predstavlja svojevrstan stimulirajući činilac službenim i odgovornim osobama u vlasti bh. entiteta RS koji čine nasrtaje na dostignute vrijednosti pravne države, pa, zbog nedjelovanja, prvenstveno Tužiteljstva BiH, kao i drugih nadležnih tijela države Bosne i Hercegovine, svjedočimo ponavljanju nezakonitih akata po pitanjima o kojima je Ustavni sud BiH već odlučivao i donio konačne i obvezujuće odluke.

Odgovorne osobe u Tužiteljstvu BiH, ističe Bećirović, zakonski su obvezne osigurati učinkovito ostvarivanje nadležnosti države Bosne i Hercegovine i poštivanje zakonitosti na cijelom njezinom državnom teritoriju. Nitko u Tužiteljstvu BiH nema pravo da svojim nečinjenjem bude sudionik u antidejtonskim i nezakonitim aktivnostima pojedinih neodgovornih političara.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?