Konaković: Ulazak u NATO i stabilnost u regiji prioritet vanjske politike BiH

Ulazak u NATO, ali i stabilnost u regiji su prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine, rekao je u intervjuu za bugarsku novinsku agenciju BTA ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković pred sutrašnju posjetu Bugarskoj.

“Bosna i Hercegovina ima jasne prioritete u svojoj vanjskoj politici, prije svega u pogledu pridruživanja Europskoj uniji, uz fokus na NATO integracije. Zbog specifičnosti Balkana, stabilnost regije smo identficirali kao jedan od ključnih procesa i nadamo se da ćemo i u ovoj oblasti napraviti neke pomake”, rekao je Konaković.

Prema Konakovićevim riječima, glavna prepreka u procesu integracije Bosne i Hercegovine u NATO je to što “politički predstavnici Republike Srpske ne podržavaju članstvo zemlje u alijansi.”

Bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova je istakao da je u ovom trenutku teško odrediti precizne rokove kada bi zemlja mogla ući u NATO i EU. Konaković je ocijenio veoma korektnom političku suradnju Bugarske i Bosne i Hercegovine, s otvorenim opcijama za produbljivanje te suradnje u oblasti gospodarstva, turizma, trgovine, kulture i sporta.

Dodao je da bi Bosna i Hercegovina mogla imati koristi od bugarskog iskustva u pristupanju EU, jer su dvije zemlje zemljopisno bliske i imaju blisko naslijeđe i sličnosti vezane za prošlost.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?