Snažna poruka zajedništva, kako za Crkvu tako i za Hrvate i Hrvatsku

Link na izvornu vijest

Ovogodišnji Festival mladih u Međugorju, 34. po redu, a koji je najvećim dijelom organizacijski pao na pleća novoga međugorskog župnika fra Zvonimira Pavičića, koji je lanjskog ljeta preuzeo župu sv. Jakova u Međugorju, poslao je više snažnih poruka za današnje vrijeme, kako za Crkvu tako i za društvo, piše Večernji list BiH.

Jedna od tih poruka mogla se iščitati već u najavi samoga Mladifesta, tj. kada je na konferenciji za medije najavljeno da će misna slavlja predvoditi apostolski nuncij u BiH mons. Francis Assisi Chullikatt, koji je otvorio Mladifest, zatim sljedećega dana provincijal Hercegovačke franjevačke provincije mons. Jozo Grbeš, trećega dana međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić te u nedjelju mostarsko-duvanjski biskup i upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić.

Naime, slika je to mjesne Crkve u BiH, koja se okupila za međugorskim oltarom u osobama, odnosno u službama apostolskog nuncija kao najodgovornije osobe u BiH iz vatikanske perspektive, provincijala kao najodgovornijeg iz franjevačkih redova, župnika kao najodgovornije osobe za župu te mjesnog biskupa kao najodgovornijeg za cijelu Mostarsko-duvanjsku biskupiju. Dakako, ne smije se izgubiti iz vida ni odgovorna osoba “iz sjene” ovogodišnjeg Mladifesta, a to je apostolski vizitator mons. Aldo Cavalli, koji je na početku Mladifesta pročitao pismo pape Franje i tako simbolički i stvarno dao do znanja tko upravlja Međugorjem u ovome trenutku. No, zajedništvo mjesne Crkve, koje se moglo vidjeti na ovaj način na Mladifestu, od iznimnog je značaja za vjerski život, kako u Hercegovini i Međugorju tako i u cijeloj BiH.

Ohrabrujuća je to poruka koja nadilazi stare prijepore i nesporazume koji su bili u mjesnoj Crkvi ne samo oko Međugorja nego i na crkvenim relacijama (dijecezanski kler – fratri) i stoga se s optimizmom može gledati na budućnost da će stari prijepori biti uspješno prevladani. Dakako, zahvaljujući upravo ovim nabrojenim osobama i njihovu osobnom stavu i trudu, a koje su se dan za danom našle u zajedništvu za međugorskim oltarom.

Također, organizator ovogodišnjeg Mladifesta kao da namjerno nije htio zvati “svećenike – zvijezde” da drže jutarnje kateheze, nego ih je povjerio javnosti manje poznatim imenima.

No jednako kvalitetnim i zanimljivima bez obzira na to što im imena nisu razvikana poput onih nekih popularnih “duhovnih estradnjaka”. No, kako bi se dobilo na atraktivnosti i kako bi ipak zasjala jedna zvijezda, na Mladifestu je svjedočio izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, čiji je nastup bio prava duhovno-domoljubna obnova. U svega pola sata Dalić je izrekao najvažnije teme današnjeg hrvatskog društva, a to su vjera, domoljublje, obitelj, roditelji, odnos prema radu, vjera u uspjeh, poštenje, upornost i poniznost. Svjedočeći o tome svojim životnim primjerom, on je ohrabrivao mlade da ne pokleknu pred životnim izazovima u svijetu koji nije sklon ovim vrijednostima, nego upravo suprotno, da vjeruju dragome Bogu (kako ga je isključivo oslovljavao) da je uvijek s njima, pa čak i onda kada malo odlutaju s pravoga puta jer će ih vratiti na zacrtanu stazu, do željena cilja.

Dalić je, zapravo, bio središnja osoba ovogodišnjeg Festivala mladih jer je izgovorio ono što u Hrvatskoj nitko nema hrabrosti izgovoriti, a to su autentične vrijednosti hrvatskoga naroda, koje se rastaču iz godine u godinu. S jedne strane pod utjecajem nasljednika komunističkog mentaliteta, a s druge trendovskim uvođenjem liberalnog relativizma, kojemu je cilj redefinirati ključne društvene pojmove i odnose, a napose one koje je nabrojio hrvatski izbornik.

Ovogodišnji Mladifest tako je, uza sve ono što sam po sebi jest ova tri i pol desetljeća (duhovna obnova, sakramenti, pjesma i ples), Hrvatskoj i Hrvatima poslao snažnu poruku zajedništva. Od one na crkvenoj razini do one na društvenoj, pa, ako hoćete, i političkoj. I stoga organizatorima, na čelu s novim župnikom fra Zvonimirom Pavičićem, treba čestitati na uspješnom pothvatu. Za koji su se, budimo iskreni, mnogi pribojavali da bi mogao doći u sjenu Svjetskog susreta mladih u Portugalu, koji počinje danas. Te je zbog njega i Mladifest bio tjedan dana ranije nego inače. No, unatoč tome, uspio je poslati snažnu poruku koja je ohrabrila mnoga srca i neće se tek tako moći prešutjeti.

VL

Objava Snažna poruka zajedništva, kako za Crkvu tako i za Hrvate i Hrvatsku pojavila se prvi puta na Posušje net.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?