Gazprom planira smanjiti ulaganja za 20 odsto u 2024. godini

Gazprom planira smanjiti ulaganja za 20 odsto u 2024. godini

Link na izvornu vijest

MOSKVA – Ruska kompanija  “Gazprom” objavio je da razmatra smanjenje investicija za 20 odsto tokom 2024. godine, što je znak poteškoća zbog zatvaranja evropskog tržišta i sabotaže gasovoda Sjeverni tok.

Gazprom planira smanjiti ulaganja za 20 odsto u 2024. godini

FOTO: Agencije

Ukupan iznos investicijskog programa Gazproma za 2024. godinu iznosi 1573,6 milijardi rubalja” (16,3 milijarde), navodi se u saopštenju kompanije.

To je 20 odsto manje od investicijskog plana za ovu godinu (1965 milijardi rubalja), koji je već ljetos uveliko revidiran naniže (-14,5 posto).

To smanjenje investicijskog programa za 2023. od oko 3,4 milijarde evra već se odrazilo na krhko stanje finansija Gazproma, glavnog stupa ruske privrede, koji je već gotovo dvije godine na meti zapadnih sankcija.

U prvih devet mjeseci 2023. neto dobit Gazproma pala je na 4,6 milijardi eura – za 44 odsto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

Sabotaža gasovoda Sjeverni tok 1 i 2 u rujnu 2022. uzrokovala je gotovo potpuni preventivni prekid isporuka ruskog gasa Evropskoj uniji.

Od tada Gazprom pokušava pronaći nove kupce, ali nedostaje infrastruktura za transport prirodnog plina u Aziju, čija je izgradnja skupa i dugotrajna.

Velika je neizvjesnost za veliku rusku državnu skupinu, koja se također mora nositi s velikim poreskim teretom i nedostupnošću međunarodnom finansiranju.

“Gazprom”, koji ima najveće zalihe prirodnog gasa na svijetu, također mora krenuti u projekt proširenja domaće plinske distribucijske mreže.

Suočena sa svim tim poteškoćama, grupa se ipak može osloniti na povećanje protoka plinovoda prema Kini “Siberian Power 1”, na ruskom Dalekom istoku. SEEbiz

Чланак Gazprom planira smanjiti ulaganja za 20 odsto u 2024. godini се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?