Pripadnicima HVO-a invalidnine će isplaćivati Hrvatska, prijedlog izmjena zakona Plenkovićeva vlada uputila u saborsku proceduru

Pripadnicima HVO-a invalidnine će isplaćivati Hrvatska, prijedlog izmjena zakona Plenkovićeva vlada uputila u saborsku proceduru

Link na izvornu vijest

Upornost ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i opredijeljenost Vlade Republike Hrvatske na čelu sa predsjednikom Andrejem Plenkovićem je okrunjena današnjom Odlukom Vlade RH da u saborsku proceduru uputi Prijedlog zakona o izmjenu i dopunu Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, kaže voditelj Odjela za branitelje pri Glavnom vijeću Hrvatskog narodnog sabora BiH, Mladen Begić.

Dodaje da samo po sebi to i nije neka novost. Međutim uzevši u obzir činjenicu da se pored promjena koje se odnose na poboljšanje materijalnih i radnih prava te poboljšanja skrbi za branitelje starije dobi izmjene odnose i na pripadnike HVO i to na kategorije branitelja sa oboljenjima i ozljedama sa postotkom tjelesnog oštećenja organizma manjom od 80% koji do sada nisu bili obuhvaćeni zakonom i nije im bilo omogućeno konzumiranje bilo kakvih prava u RH, smatra ovo prvorazrednom informacijom koja će zasigurno obradovati sve branitelje HVO.

Kako ističe, ovom izmjenom smo došli do kraja dugog i mukotrpnog puta izjednačavanja prava ratnih vojnih invalida pripadnika HVO u RH.

– U proteklih dvadesetak godina smo kontinuirano iznosili potrebu da se izvrši ovakva izmjena zakona. Međutim, nije u svim periodima vladavine u RH postojalo isto raspoloženje za priznavanje prava braniteljima HVO, ističe on podsjećajući na povijest ostvarivanja prava pripadnika HVO-a.

Paralelno sa trajanjem ratnih sukoba u BiH i RH, ističe Begić, zahvaljujući punom razumijevanje predsjednika Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška uspostavljena je skrb u RH i za pripadnike HVO i to za sve obitelji poginulih branitelja i za invalide sa postotkom invalidnosti iznad 60%. Prava su se uglavnom odnosila na obiteljske i osobne mirovine te invalidnine za 100% invalide prve skupine.

 

The post Pripadnicima HVO-a invalidnine će isplaćivati Hrvatska, prijedlog izmjena zakona Plenkovićeva vlada uputila u saborsku proceduru first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?