ARGUMENTI I “ARGUMENTI” Kako je “nestranačka” Akademija nauka i umjetnosti RS promovirala glasilo SNSD-a?

ARGUMENTI I “ARGUMENTI” Kako je “nestranačka” Akademija nauka i umjetnosti RS promovirala glasilo SNSD-a?

Link na izvornu vijest

Iako tvrdi da je Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske „bila i ostala apolitična institucija” njen predsjednik dr. Kuzmanović ne vidi ništa sporno što je baš u ANU RS  promovisano stranačko glasilo SNSD. Prof. Živanović: Ako je ANU RS dosad imala neki ugled, sad ga nema nikako

Piše: Ljupko MIŠELJIĆ

Morete se baviti naukom kol’ko ‘oćete, morete imati znanja koliko hoćete, ali ako nemate podrške iznad sebe političke, od nauke nema ništa  – rekao je nedavno Milan Ljepojević, urednik časopisa „Argumenti“, na promociji 50. jubilarnog časopisa, baš u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANU RS).

Politička elita u prvim redovima

A na promociji sve sama politička elita – Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, Igor Kalabuhov, ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini i naravno Rajko Kuzmanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS (ANU RS).

Imam sve brojeve ovog časopisa i zanimaju me dostignuća u savremenim tokovima, promišljanja u politici, društvenoj zbilji, socijalnim i drugim pitanjima, međunarodnim i geostrateškim. Sve to se može naći u ovom časopisu u kome su posebno snažne opservacije koje se odnose na istorijske aspekte određenih tema, ideja, konstituisanja naroda i mnogo čega – rekao je Milorad Dodik.

Ambasador Kalabuhov ocijenio je ova publikacija omogućava da se „dijalozi o važnim temama vode u duhu razumijevanja i tolerancije, što je primjereno naučnoj i političkoj diskusiji“.

Svaki put kad čitam ovaj časopis mogu da nađem ono što je potrebno u našem radu, a to su argumenti i mišljenja – naveo je Kalabuhov.

Ni naučni, ni stručni

Iako Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nije klasifikovalo „Argumente“ kao naučni i stručni časopis, predsjednik ANU RS dr. Kuzmanović, istakao je kako se „Argumenti“ cijene kao naučna i stručna literatura.

Kad ga pitamo zašto je ovaj časopis, unatoč pohvalama koje smo već čuli, predstavljen baš u ANU, obzirom da je riječ o stranačkom glasilu, dr. Kuzmanović za Intervju odgovara:

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske organizuje predstavljanje naučnih i stručnih knjiga monografije, zbornici radova, časopisi) čiji su autori akademici i poznati i priznati naučni i stručni radnici iz Republike Srpske i inostranstva… Akademija, kada je u prilici, omogućava bez finansijske nadoknade i drugim institucijama, društvima i udruženjima da ONI predstavljaju svoje knjige i časopise u prostori Akademije. U takvim uslovima Akademija nije organizator, ne određuje govornike, ne učestvuje u razgovrima s novinarima niti je na bio koji način uključena u sadržaje promocija.

Navedeno je kako je ANURS, uvidom u sadržaj časopisa „Argumenti“ utvrdila da u časopisu nema radova posvećenih promovisanju političkih partija i njihovih programskih aktivnosti.

Kuzmanović: ANU RS je apolitična

Prema ocjeni Rajka Kuzmanovića, ANURS je „bila i ostala apolitična institucija spremna da podrži vrijedne naučne i stručne radove koji su u funkciji razvoja nauke i struke“.

On dodaje da su radovi u „Argumentima“ su usmjereni na „očuvanje mira, razvoj demokratije, ekonomskog i društvenog prosperiteta Republike Srpske“.

Jedini kriterijum za prezentaciju naučnih i stručnih radova (knjige, monografije, zbornici, časopisi) u prostoriji Akademije jeste naučni i stručni kvalitet radova, a ne priroda i karakter izdavača. Ili preciznije u prostoru Akademije se nisu, niti će se promovisati programi bilo koje političke partije, politički skupovi, programi, politička literatura ili glasila političkih partija  – zaključuje.

Pomodarstvo, a ne potreba

S tim se duboko ne slaže sociolog dr. Miodrag Živanović.

Za naš poral ističe da je Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske organizacija koja ima malo karakteristika naučne institucije.

On ističe da je ANU RS nastala iz pomodarstva, a ne iz stvarne potrebe.

Prof. Živanović: Ovo je narušavanje ugleda

Prof. Živanović podsjeća da je svojevremeno bio član odbora koji je imenovan da formira tu instituciju i da je povjereni zadatak odbio vjerujući da ne može svaka mjesna zajednica imati akademiju nauka i umjetnosti.

Ako uprkos tome tretiram ANU RS kao instituciju koja jeste naučna ustanova, onda mogu reći da se ovakvo nešto nije smjelo dogoditi niti organizovati na taj i takav način. Ovo je narušavanje ugleda. Ako je ANU RS dosad imala neki ugled, sad ga nema nikako. Vlastodršci i nacionalni narodni dušebrižnici sami su sebi skočili u usta, što je degutantno i primitivno – kaže dr. Živanović za Interview.

Stranačka (ne)pripadnost

A potvrđuje to i sam sadržaj časopisa. Strančkog, što niko ne spori, a koji se, eto zahvaljujući stručnim i naučnim radovima, promovira u ANU RS.

Koja je, piše to zvaničnim dokumentima „najviša naučna i umjetnička ustanova“, čiji je prioritet „stavljanje univerzalnih vrijednosti nauke i umjetnosti u službu narodnog preporoda i napretka“.

Akademija, kao simbol duhovne suverenosti srpskog naroda u Republici Srpskoj ne poriče pravo na dugovnu suverenost ostalih naroda u Bosni i Hercegovini, ali jasno stavlja do znanja da ne prihvata starateljstvo ili patronat nad svojom duhovnom djelatnošću – piše u zvaničnim dokumentima.

Akademija je, istaknuto je temeljena na kriterijumima istine, s ciljem promocije nauke i umjetnosti.

Ona (akademija, op. Aut) je stranački neopredijeljena i zalaže se za opšte nacionalne i ljudske vrijednosti – navedeno je.

Stranačka neopredijeljenost, očito je, na papiru jedno, a u stvarnosti drugo. Ili je predsjednik ANU RS dr. Kuzmanović zaboravio šta zaista piše u dokumentima?

The post ARGUMENTI I “ARGUMENTI” Kako je “nestranačka” Akademija nauka i umjetnosti RS promovirala glasilo SNSD-a? appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?